«Κουβέντα να γίνεται» – Μάνος Παπαδάκης «Γύρα» – 11/2/19

«Γύρα» λέγεται η νέα 4η δουλειά του Μάνου Παπαδάκη που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018 και με αφορμή την επερχόμενη εμφάνιση του παρέα με την μπάντα του, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στο Απέριττον Καφέ στην Ιεράπετρα, κουβεντιάσαμε μαζί του (αν και προς το παρόν δια τηλεφώνου αφού βρίσκεται στο Ηράκλειο) και γνωρίσαμε έναν άνθρωπο με όρεξη για επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα.

Το άλμπουμ «Γύρα» έχει μια πολύ πρωτότυπη συσκευασία, ένα βανάκι, το δικό τους βαν με το οποίο ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να επικοινωνήσουν τη μουσική τους όπως λέει ο Μάνος. «Είχα αυτό το όνειρο από παιδί, να έχω ένα βαν και να γυρίζω τον κόσμο και τα κατάφερα τα τελευταία χρόνια. Απέκτησα ένα παλιό Volkswagen το οποίο το φορτώνουμε και κάνουμε τη γύρα μας. Φορτώνουμε τα τραγούδια μας, τα όνειρα μας, τους ενισχυτές μας, τα ηχητικά μας και ταξιδεύουμε».

Ο δίσκος αυτός περιέχει 10 προσωπικά, βιωματικά τραγούδια του Μάνου, πλην δύο κομματιών, που του έχουν χαρίσει ο Γιάννης Γιοκαρίνης και η Βάσω Αλαγιάννη. Αρχικά, το τραγούδι «Θα ‘θελα να ‘μουν» το προόριζε η Βάσω Αλαγιάννη για τον Νίκο Παπάζογλου, με τον οποίο έκανε πολλές επιτυχίες στο παρελθόν, αλλά αυτό δε πρόλαβε να το ερμηνεύσει, όπως λέει ο Μάνος.

Ο Μάνος Παπαδάκης κατάγεται από το Χαμέζι της Σητείας αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Όταν πήγαινε Δημοτικό σπούδασε κλασικό βιολί μέχρι που γνώρισε τη κιθάρα, όπως μας λέει. Αργότερα, σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης και εργάζεται τα τελευταία χρόνια σε ανασκαφές εντός και εκτός Ελλάδος.
Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία (14 χρονών) αν και η πρώτη του προσωπική δουλειά ακολούθησε πολλά χρόνια αργότερα.

Κατάφερε μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια της μουσικής του πορείας να συνεργαστεί και να συνεργάζεται μέχρι σήμερα με μεγάλα ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής, ξεκινώντας με τον γνωστό συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο με τον οποίο περιόδευσε 2 χρόνια. Να αναφέρουμε ενδεικτικά και άλλες συνεργασίες, τόσο σε live εμφανίσεις όσο και στις δισκογραφικές του δουλειές : Υπόγεια Ρεύματα, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Γιοκαρίνης, Λάκη Παπαδόπουλος, Σπυριδούλα, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος, Βασίλης Καζούλης, Γιάννης Κότσιρας, Γιάννης Χαρούλης Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Χαΐνηδες και η λίστα δε τελειώνει εδώ. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν και μου πρόσφεραν κομμάτια από τη ψυχή τους, μου έδωσαν ένα κομμάτι από τον δικό τους χώρο και τους ευχαριστώ πάρα πολύ».

Μετά από τις επιτυχημένες εμφανίσεις του με το “The Magic Bus Tour 2015-2017”, με το οποίο γύρισε όλη την χώρα (Αθήνα – “Σταυρός του Νότου”- άλικο, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Ρόδος, Χάλκη, Νεμέα, Άργος, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος, Σητεία κ.α., αποφασίζει να συνεχίσει αυτό το ταξίδι.
«Με τη «Γύρα», προσπαθώ όλες αυτές τις εμπειρίες να τις μαζέψω σε μια βραδιά. Το πράγμα όλο γυρίζει. Είναι ένα συνεχές ταξίδι και είναι αυτό που θέλω να περάσει από αυτή τη μουσική παράσταση. Αξίζει να γυρίζει το μυαλό μας, να γυρίζουμε οι ίδιοι, να αλλάζουμε σελίδα και ότι δε μας αρέσει να το αλλάζουμε. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που φέρνει η γύρα».

Η «γύρα» του Μάνου και της παρέας του συνεχίζεται μετά την Ιεράπετρα και στην Αθήνα στη μουσική σκηνή Σφίγγα (24/2), στο Ηράκλειο στο Bofor (1/3), στα Χανιά στο Bras de frères (22/3) και μετά στη Κύπρο.

https://www.facebook.com/ManosPapadakis.gira2018/

Κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης ακούστηκαν τα τραγούδια:
1) Αυτό είναι ζωή
2) Τα ρολόγια
3) Παζλ
4) Μη και δεν
5) Ήτανε μια φορά (διασκευή)

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:

Ακούστε τα ο τραγούδι «Θα ‘θελα να ‘μουν» :

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ