«Κουβέντα να γίνεται» – Κατερίνα Βαγγέλα – 30/5/18

Η Κατερίνα Βαγγέλα είναι γενικότερα γνωστή ως Δασκάλα Παραδοσιακών Κρητικών Χορών. Μετά από την όμορφη κουβέντα που είχαμε μαζί της, βλέπουμε ότι στην πράξη είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό διότι κρατάει ζωντανή την παράδοση της Ανατολικής Κρήτης με κάθε τρόπο και με πολύ αγάπη. Όπως όλα τα παιδιά έμαθε να χορεύει σε έναν χορευτικό σύλλογο και μετά από αρκετά χρόνια ξεκίνησε με την διδασκαλία. Κάποια στιγμή δέχτηκε μια πρόταση από την εφημερίδα «Ιεράπετρα» για ένα μικρό τμήμα παιδιών στην τότε «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση» όπου «πριν το καταλάβουν» όπως μας λέει η Κατερίνα, έφτιαξαν την παράσταση «ο Πόλεμος και ο Έρωτας» με τραγούδια και χορούς της Κρήτης, με ποιήματα αφιερωμένα στον πόλεμο και τον έρωτα την οποία ανέβασαν στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη αρχές του 2016. Μετά από αυτή την πετυχημένη προσπάθεια ξεκίνησε η συνεργασία της με την Δημοτική Ομάδα με αφορμή την ενασχόληση τους με την παράδοση της Ανατολικής Κρήτης. Η πρώτη τους παράσταση ήταν «Κύκλος είναι η ζωή» μια μεγάλη και πετυχημένη παραγωγή με πολλούς συμμετέχοντες και ένα θέατρο γεμάτο με κόσμο και στις δύο παραστάσεις τους στο Μελίνα. Το καλοκαίρι του 2017 έλαβε μέρος με την Δημοτική Ομάδα στο 1ο 4ημερο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ιεράπετρα ένα πολύ ιδιαίτερο φεστιβάλ με πολλούς καλεσμένους από την Ελλάδα, με πρωτοβουλία του ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Ιεράπετρας όπου έγιναν διάφορα αφιερώματα που αφορούσαν γενικότερα στην παράδοση (χοροί, μουσική, εκθέσεις κλπ) Εκτός από τον Δήμο και τις Δομές του Δήμου η Κατερίνα εργάζεται και σε ένα ιδιωτικό χοροδιδασκαλείο με το οποίο τον Μάρτιο 2018 ανέβασαν την παράσταση «Πέρδικα Γλυκοπετά», ένα αφιέρωμα σε τραγούδια και χορούς, έθιμα και δρώμενα για τα στοιχεία της φύσης.

Η Κατερίνα δεν διδάσκει απλά παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, αλλά μεταφέρει την παράδοση και τα έθιμα της ανατολικής Κρήτης μέσα από τον χορό, το τραγούδι, και τη μουσική. Η Ιεράπετρα ήταν παλαιότερα «ένα τεράστιο χορευτοχώρι, ακούγονταν παντού καντάδες, κοντυλιές και βιολιά» όπως μας λέει. Από αρχές του 20του αιώνα όταν άρχισε να δομείτε η πόλη δημιουργήθηκαν πολλά Ωδεία, μουσικοί και χορευτικοί Σύλλογοι, κάτι πρωτοφανές για μια τόσο μικρή πόλη. «Είναι ωραίο να μαθαίνεις την ιστορία του τόπου σου μέσα από τον χορό» λέει η Κατερίνα.

Τα επόμενα βήματα της θα είναι στο «Ανοιξιάτικο φεστιβάλ Δομών Ιεράπετρας» όπου θα λάβει μέρος με διάφορες παραστάσεις και αφιερώματα ξεκινώντας με τον «Ερωτόκριτο» στον Μακρύ Γιαλό στις 20 Ιουνίου, στην Νέα Ανατολή θα γίνει μια παράσταση με τα παιδιά του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης που θα είναι αφιερωμένη στην κρητική διατροφή, στις 21 Ιουνίου θα δούμε μια παράσταση για την Ιεράπετρα και τα μνημεία της, μια μέρα πριν, στις 20 Ιουνίου θα γίνει αφιέρωμα στον Κρητικό γάμο με τον ΚΔΑΠ ΜΕΑ στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και στις 28 Ιουνίου θα κάνουν αφιέρωμα στα χωριά της Ιεράπετρας «ένα τραγούδι ένα χωριό» με την Δημοτική Ομάδα.

Οι δραστηριότητες της συνεχίζουν τον Αύγουστο στο 8ο μουσικό διδασκαλείο του Μέρωνα στο Ρέθυμνο ( 5 – 10 Αυγούστου), ένα ανοιχτό διδασκαλείο όπου το χωριό ανοίγει τα σπίτια του φιλοξενώντας τους δασκάλους και τους μαθητές, και σε όλο τα στενά του χωριού ακούγονται μουσικές και χοροί, διδάσκονται βιολί, λύρα, λαούτο, πνευστά, κρουστά κλπ., όπως και χοροί. Κλείνοντας λέει ότι ο σκοπός της Δημοτικής Ομάδας είναι μια καθιέρωση πραγμάτων ώστε να διατηρηθούν παραδόσεις στην Ιεράπετρα και τα χωριά της. «Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αυτόν τον τρόπο δίνουν συνέχεια στη παράδοση» τονίζει η Κατερίνα Βαγγέλα, και μας υπόσχεται ότι θα έρθει με την ομάδα της στην μουσική εκπομπή «Τροχογυρίσματα» για να παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα με μουσική και τραγούδι στο στούντιο του Planet.

Περισσότερα στη ηχητικό….