«Κουβέντα να γίνεται» – Ελένη Βλάσση 14/1/19

Η Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας και Πρόεδρος της Ακαδημίας Ελληνοκινέζικου και Μεσογειακού Κινηματογράφου Ελένη Βλάσση, μιλάει για το νέο της ντοκιμαντέρ με θέμα την Κρητική διατροφή από την Μινωική εποχή μέχρι σήμερα. Μια κληρονομιά που πέρασε από γενιά σε γενιά και συνεχίζει να υπάρχει.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2018 και έγιναν κυρίως στην περιοχή της Ιεράπετρας και του Καβουσίου, όπου αναπτύχθηκαν τα δεδομένα της Κρητικής διατροφής όπως λέει η κ. Βλάσση. Σε αυτή τη περιοχή είχε γυριστεί και το γνωστό της ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι».

Μινωίτισσες Κροκοσυλλέκτριες, ομιχλώδη, χιονισμένα τοπία, πλάνα από Μινωικά συμπόσια σε πολύ καλά επιλεγμένους χώρους, οι οποίοι διαμορφώθηκαν με τις κατάλληλες τοιχογραφίες ώστε να αποτυπωθεί πιστά η εποχή εκείνη.

Η ομάδα με την οποία συνεργάζεται η κα. Βλάσση εδώ και χρόνια είναι μεταξύ άλλων ο Διευθυντής Φωτογραφίας Γιώργος Μπαλοθιάρης, Η Κούλλα Σπύρου, ο Ερευνητής και Λαογράφος Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, το 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας όπως και το ΕΠΑΛ, η Μαριάννα Χαϊτα που ήταν από τη πρώτη στιγμή πλάι της όπως λέει η κ. Βλάσση. Μεγάλη βοήθεια στη Κρητική διατροφή ήταν και η Ανθρωπολόγος και Αρχαιολόγος Jerolyn Elizabeth Morrison, αφού όχι μόνο έχει τα απαραίτητα αντικείμενα (χύτρες κ.α.) αλλά γνωρίζει καλά τον τρόπο παρασκευής των φαγητών της Μινωικής Εποχής.
Οι Μινωικές στολές δημιουργήθηκαν βάσει των εκθεσιακών εκθεμάτων και σύμφωνα με τις τοιχογραφίες και τις έραψε η Κατερίνα Γιοβάνογλου.

Συζητήσαμε αρκετά για την κρητική διατροφή, μεταξύ άλλων για τα πολύτιμα χόρτα που έχει ο τόπος, τα οποία βοηθούν στην υγεία και τη μακροζωία και προλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες.
«Η Κρήτη διατηρεί ακόμη τη κρητική κουζίνα, ο τρόπος παρασκευής έχει αλλάξει» λέει η κα. Βλάσση. Σίγουρα, το σημαντικότερο συστατικό ήταν και είναι το ελαιόλαδο τόσο στην Μινωική εποχή όσο και σήμερα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας είναι φέτος αφιερωμένο στην Έρευνα και την Καινοτομία και θα πραγματοποιηθεί από τις 3/8 – 10/8.

https://www.facebook.com/festivalierapetra/

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο ηχητικό που ακολουθεί:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ