«Κουβέντα να γίνεται» – Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας – Χριστόφορος Χαραλαμπάκης 7/8/18

Συνεχίζοντας την κάλυψη του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, είχαμε σήμερα κοντά μας τον ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, ο οποίος είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ.
Ο κος Χαραλαμπάκης είναι ο επιστημονικός συντονιστής για το «Χρηστικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας της ακαδημίας Αθηνών», το οποίο παρουσιάζει τη σημερινή δυναμική μορφή της νεοελληνικής γλώσσας.

Αποτέλεσμα πολύχρονης πρωτογενούς έρευνας, το «Χρηστικό λεξικό» αναπτύσσει με ακρίβεια και πληρότητα περίπου 75.000 λήμματα, σύμπλοκα και στερεότυπες εκφράσεις από τα 120.000 που υπάρχουν στην ηλεκτρονική βάση. Αξιοπρόσεκτη είναι η καταγραφή 5.000 νεολογισμών, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο νεοελληνικό λεξικό (ενδεικτικά αναφέρουμε τα «κάγκουρας», «γκοθάς», «ζουζουλίνι», «μπουζουκλερί», «ιντερνετάκιας», «τζαμάτος», «μπαχαλάκιας», «τηλεμαϊντανός», «εντουράκιας»).
Στην πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μας ο κ. Χαραλαμπάκης παρέθεσε μια σειρά από παραδείγματα όρων που βρίσκονται στο λεξικό, το οποίο ο ίδιος αποκαλεί «ακομπλεξάριστο εγχειριδίο», και σημείωσε πως θεωρεί ότι η ελληνική γλώσσα εξελίσσεται διαρκώς.
Πέραν της ιδιότητάς του ως μέλος της κριτικής επιτροπής ο κ. Χαραλαμπάκης βρίσκεται στην Ιεράπετρα για να παραδώσει αύριο Τετάρτη 8 Αυγούστου στο τζαμί ένα workshop δημιουργικής γραφής και πως αυτή μπορεί να ενταχθεί στη συγγραφή σεναρίων για ντοκιμαντέρ.

https://www.facebook.com/festivalierapetra/

Περισσότερα στο ηχητικό…


Ευχαριστούμε πολύ τον Σκηνοθέτη – Ηθοποιό Χρίστο Σολωμό για την ενεργή συμμετοχή στη συνέντευξη.

Το αφιέρωμα «Ισότητα των δύο φύλων, δομές υποστήριξης γυναικών» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα». Όλες οι ταινίες του αφιερώματος είναι με ελληνικούς υπότιτλους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ