«Κουβέντα να γίνεται» – Δημήτρης Πουλικάκος 6/2/19

Ο Δημήτρης Πουλικάκος θα εμφανιστεί παρέα με τον Νίκο Σπυρόπουλο (του θρυλικού συγκροτήματος Σπυριδούλα) τη Πέμπτη 7/2 στο Ρέθυμνο, τη Παρασκευή 8/2 στο Ηράκλειο και το Σάββατο 9 στο Απέριττον Καφέ στην Ιεράπετρα

Αν μου έλεγαν πριν λίγο καιρό ότι θα καταφέρω να κουβεντιάσω στην εκπομπή μου με τον Δημήτρη Πουλικάκο, θα μου φαινόταν μάλλον αδύνατον. Με αφορμή όμως το επερχόμενο του live στο Απέριττον Καφέ

στην Ιεράπετρα, παρέα με άλλον ένα θρύλο της ελληνικής ροκ σκηνής, τον Νίκο Σπυρόπουλο μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία, σκεπτόμενη ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Ήταν αρκετά ορεξάτος και με χιουμοριστική διάθεση οπότε η κουβέντα μας κύλισε όμορφα.

Η έκφραση παππούς του ροκ εν ρολ δεν τον ενοχλεί καθόλου. Έχει πολλά ονόματα όπως Θείος Νώντας, Dr.Πολυκαρπόφ, Πουλίκα, Μr.Μήτs.o.s. «σαν τους καταζητούμενους» λέει, αν και τα ονόματα δεν υποδηλώνουν κάποιο συγκεκριμένο κεφάλαιο στη ζωή του «είναι πολλά ονόματα διαλέγετε και παίρνετε».

50 χρόνια παίζει και τραγουδάει ασταμάτητα! Τον ρώτησα αν αυτός ο τρόπος ζωής είναι ροκ και απαντάει «Κοίτα να δεις, έχουν ξεφτίσει αυτές οι έννοιες, αν ακούς την άλλη στο dancing with the stars να βγαίνει μια με μια νεκροκεφαλή με στρας και της λέει η άλλη από το πανέλ “πολύ ροκ σε βλέπω απόψε χρυσή μου” ε, γάμησε τα τότε».

Διαψεύδει τις πληροφορίες ότι κατάγεται από μια εύπορη οικογένεια «μύθοι είναι αυτά, ο πατέρας μου στα 75 του κατάφερε να αγοράσει ένα σπίτι να μπει μέσα να πεθάνει».
Οι γονείς του ήταν γιατροί, αλλά το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε ο Πουλικάκος δε θύμιζε σπίτι πλούσιας οικογένειας. Ο πατέρας του, γινόταν φίλος με τους ασθενείς του, και πολλές φορές δεν τους έπαιρνε χρήματα.
Αν και οι γονείς του τον προόριζαν για άλλα πράγματα, αφού πήγε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, έμαθε ξένες γλώσσες κλπ αυτός χάραξε τον δικό του δρόμο. Ρωτώντας τον αν είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος απαντάει «κανένας δε μπορεί να πει ότι είναι ελεύθερος, έτσι όπως ζούμε».

Ο Δημήτρης Πουλικάκος έχει κάνει αμέτρητες δουλειές στη ζωή του, μεταξύ άλλων ήταν κειμενογράφος, ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός, αλλά κυρίως είναι μουσικός, όπως λέει ο ίδιος «η μουσική προέχει, γιατί είναι σταθερή στη ζωή μου. Όταν με ρωτάνε τη δουλειά κάνεις λέω μουσικός». Άλλωστε έχει διανύσει μια τεράστια πορεία στη μουσική, ποιος μπορεί να ξεχάσει τα συγκροτήματα M.G.C., Εξαδάκτυλος, Αχ Βαχ, Αδέσποτα Σκυλιά, Ασσοι τού Καράτε, κ.α.
Ήταν ο πρώτος που κυκλοφόρησε ροκ μουσική με ελληνικό στίχο, μια πρωτοπορία εκείνη την εποχή. Ρωτώντας τον για τις αντιδράσεις του κόσμου λέει χαριτολογώντας «νομίζεις ακούγανε;» και συμπληρώνει «ήθελα να βάλω ελληνικούς στίχους, όχι πως έχω κάτι με τους εγγλέζικους, άλλωστε παίζω και ξένα κομμάτια. Ήθελα αυτή τη μουσική που μου άρεσε και μου αρέσει ακόμη να τις βάλω ελληνικούς στίχους. Είχαμε διαφωνίες με τους συναδέλφους, ότι δε πάει κλπ αλλά αποδεικνύεται ότι πάει και παραπάει».

Του ζητήσαμε να μας πει δυο λόγια για τον δίσκο που κυκλοφόρησε το 1976 «Μεταφοραί Εκδρομαί ο Μήτσος», ένα άλμπουμ που στέκει ακόμα και σήμερα ως το πιο παράδοξο και πιο εμβληματικό άλμπουμ που παρήγαγε η ελληνική ροκ σκηνή «είναι σαν να ξεφυλλίζεις ένα περιοδικό μιας άλλης εποχής» λέει ο Πουλικάκος.
Έχει ερωτευτεί παράφορα πολλές φορές στη ζωή του αλλά δε ξέρει αν αυτό του βγήκε σε καλό.

Την Κρήτη την έχει επισκεφθεί πολλές φορές, την έχει γυρίσει σχεδόν όλη, και δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Ιεράπετρα «Έχω περάσει στο σύνολο κάμποσα χρόνια στη Κρήτη

γιατί πήγαινα 40 χρόνια σε μια παραλία στα Γλυκά Νερά, μεταξύ Λουτρών και Σφακιά, είναι και αρχική μου καταγωγή από κει κοντά» την Κρήτη την αγαπάει πολύ «έχετε πολύ πλάκα» λέει γελώντας «τους πας ή δεν τους πας τους Κρητικούς, δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο. Εγώ έχω καλές σχέσεις μαζί τους».

Ο Δημήτρης Πουλικάκος θα εμφανιστεί παρέα με τον Νίκο Σπυρόπουλο (του θρυλικού συγκροτήματος Σπυριδούλα) τη Πέμπτη 7/2 στο Ρέθυμνο, τη Παρασκευή 8/2 στο Ηράκλειο και το Σάββατο 9 στο Απέριττον Καφέ στην Ιεράπετρα.

Έχει γράψει πολλά νέα τραγούδια όπως λέει ο ίδιος και κάποια από αυτά θα τα ακούσουμε το Σάββατο «συνήθως παίζουμε μέχρι 4 ώρες και όποιος αντέξει» λέει ο Πουλικάκος και ανυπομονούμε να τον δούμε παρέα με τον Σπυρόπουλο επί σκηνής.

Ακούστηκαν τα τραγούδια :

«Foxy Lady» με τους M.G.C. – 1967 (πριν τη συνέντευξη)
Σκόνη Πέτρες Λάσπη με τους Εξαδάχτυλος – 1976 (μετά τη συνέντευξη)

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:

 

Δημήτρης Πουλικάκος & Εξαδάκτυλος – Σκόνη Πέτρες Λάσπη Απόσπασμα απο την ταινία «Αλδεβαράν» του Ανδρέα Θωμόπουλου από το δίσκο: ¨Μεταφοραί Εκδρομαί – ο Μήτσος»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ