«Κουβέντα να γίνεται» – Γιάννης Ρεμεδιάκης – ΚΟΙΝΣΕΠ «Επτάστικτος» 4/12/18

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Επτάστικτος συμμετείχε, στις 21 Νοεμβρίου 2018, στην ετήσια ημέρα γιορτής για το Αγροτικό Μουσείο του Ααλσμίρ στην Ολλανδία.

Προσέφερε δύο συλλεκτικές συσκευασίες ελαιολάδου από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα του τόπου μας, η μια εκ των οποίων μπήκε σε δημοπρασία και έφτασε το ποσόν 510.00 ευρώ.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου και Πρόεδρος του ΚΟΙΝΣΕΠ «Επτάστικτος» Γιάννης Ρεμεδιάκης μας δίνει τις λεπτομέρειες αυτής της δημοπρασίας, αφού η «Επτάστικτος» συμμετείχε σε αυτή την εκδήλωση ως φόρο τιμής προς τον αείμνηστο Ολλανδό Παύλο Κούπερ που έφερε την άνθηση της θερμοκηπιακής αγροτικής παραγωγής στον τόπο μας.

Πραγματοποιήθηκε κοινή άλεση των ελιών που συλλέχθηκαν από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα και η ελαιοποίηση έγινε στο συνεταιριστικό ελαιουργείο του Κεντριού – Βαϊνιάς. Το ελαιουργείο προσφέρει την άλεση αφιλοκερδώς. Φέτος, η παραγωγή ήταν μειωμένη σε όλη τη Κρήτη οπότε και συλλέχθηκαν μόνο 108 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου όπως λέει ο κ. Ρεμεδιάκης. Το πρόγραμμα ελαιοσυλλογής πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά από την Επτάστικτο, με συμμετοχή της αντιπροσωπείας της οργάνωσης solidarite normandie grece, που βραβεύτηκε από το σύλλογο φίλων του νοσοκομείου Ιεράπετρας και για την προσφορά της προς το νοσοκομείο της Ιεράπετρας.
Σχεδόν όλα τα έσοδα, διατίθενται για την στήριξη του προγράμματος των πολιτιστικών διαδρομών στους υπεραιωνόβιους ελαιώνες και στην καταγραφή των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων.

«Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 220 – 230 υπεραιωνόβιες ελιές στην Ιεράπετρα και στην Σητεία» λέει ο κ. Ρεμεδιάκης και συζητώντας για τον τρόπο προστασίας των υπεραιωνόβιων ελιών προσθέτει «ένας τρόπος προστασίας είναι η ενημέρωση, αλλά χρειάζεται και η βοήθεια της Πολιτείας, να βάλει κάποια όρια και κάποιους νόμους, είναι παράλογο και παράδοξο να απαγορεύει να κόβουν ένα πευκάκι από το πευκοδάσος και να επιτρέπει να ξυλεύεται μια ελιά χιλιάδων ετών, ένα πραγματικό μνημείο».

Φέτος το καλοκαίρι, έγινε διάνοιξη ενός τμήματος του δρόμου που οδηγεί στην αρχαία ελιά αφού μετά από την αύξηση των επισκεπτών θεωρήθηκε αναγκαίο. Ο κόσμος έρχεται συνεχώς, τόσο για να θαυμάσει την αρχαία ελιά όσο και για να επισκεφτεί τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά. Το Καβούσι σήμερα είναι από τους τουριστικούς τόπους του Νομού Λασιθίου. Το χωριό αναπτύσσεται συνεχώς από τις αρχαιότητες του, το Ιερό Άλσος Καβουσίου, αλλά και από το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει τελειοποιηθεί η διάνοιξη του δρόμου.

Το 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας και το Γυμνάσιο Νεάπολης συμμετείχαν στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΚΠΕ Ιεράπετρας -Νεάπολης για τη Διατροφή που μια από τις δράσεις του ήταν η επίσκεψη και συγκομιδή των ελιών από την «Αρχαία Ελιά», και κατόπιν ακολούθησε γιορτή με χορούς, μαντινάδες και θεατρικά. Όλα αυτά αποτέλεσαν έναν Ύμνο στην «Αρχαία Ελιά», το διαχρονικό σύμβολο ζωής, ειρήνης και πολιτισμού, η Μινωϊκή Ελιά.
Γενικότερα, το Καβούσι έχει πολύ πλούσιες πολιτιστικές δράσεις, πριν λίγες μέρες το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ιεράπετρας – Νεάπολης πραγματοποίησε ένα σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Η διατροφή ως παράγων ευζωίας και αειφορίας» όπου η Πρόεδρος του Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ελένη Βλάσση μίλησε για την κρητική διατροφή.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο ηχητικό που ακολουθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.