«Κουβέντα να γίνεται» – «Ο Καπετάν Μιχάλης» Συνέντευξη με τον Νίκο Βερλέκη 26/6/18

Ο Νίκος Βερλέκης ηθοποιός και σκηνοθέτης κουβεντιάζει μαζί μας για την θεατρική παράσταση «Καπετάν Μιχάλης» από τα τελευταία έργα του Νίκου Καζαντζάκη που θα ανέβει το Σάββατο 30 Ιουνίου στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας στις 21.30 το βράδυ και θα συνεχίσει το ταξίδι για άλλες 15 παραστάσεις σε όλη την Κρήτη. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο ίδιος και ενσαρκώνει και τον «Καπετάν Μιχάλη» ένας ρόλος που του είναι οικείος αφού τον έχει ενσαρκώσει ξανά το 2007 με σκηνοθέτη τον Γιάννη Βόγλη.

Είναι μια μεγάλη παραγωγή, με συνολικά 25 άτομα, ηθοποιούς και συντελεστές «ένα δύσκολο και τολμηρό εγχείρημα». Η ομάδα αποτελείται από ερασιτέχνες ηθοποιούς αλλά και ηθοποιούς από την Αθήνα. Ήταν «μια μεγάλη πρόκληση» όπως μας λέει «Ήθελα πάντα να κάνω μια παράσταση στην Κρήτη» και τελικά του δόθηκε η ευκαιρία.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι η μεγάλη αγάπη του Νίκου Βερλέκη και μιλάει με θαυμασμό για τον συγγραφέα. Συζητήσαμε για το προφίλ του Καπετάν Μιχάλη που είναι ένας «γήινος και στέρεος χαρακτήρας που τηρεί τα ήθη και έθιμα της εποχής και είναι αποφασισμένος να απελευθερώσει τη Κρήτη μόνος του» όπως μας λέει, και δίνει την δική του προσωπική εκδοχή στην ιστορία του «Καπετάν Μιχάλη».

Αναφερθήκαμε στην παράσταση του Μάνου Κατράκη, για την οποία ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε τη μουσική. Ο Νίκος Βερλέκης θυμάται τον εαυτό του να περνάει έξω από το θέατρο όταν παιζόταν το έργο στην Αθήνα, όταν ήταν περίπου 13 ετών «μπήκε ο πρώτος σπόρος μέσα μου να παίξω αυτόν τον ρόλο» μας λέει, χωρίς να γνωρίζει εκείνη τη στιγμή τη πορεία που θα ακολουθήσει. Το 2007 έπαιξε τελικά για πρώτη φορά τον ρόλο του «Καπετάν Μιχάλη» αφού του προτάθηκε από τον Γιάννη Βόγλη που ανέλαβε τη σκηνοθεσία.

Με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση μιλά για τον «δικό του» Καπετάν Μιχάλη που ανεβάζει στη Κρήτη και είναι βασισμένο στην σκηνοθεσία του Γιάννη Βόγλη όπως και η μουσική – η παράσταση θα πλαισιώνεται από ζωντανή μουσική και τραγούδι επί σκηνής – και τα αυθεντικά κουστούμια – από την πρώτη παράσταση του 1983, όταν ο ίδιος Γιάννης Βόγλης είχε ενσαρκώσει τον ρόλο του «Καπετάν Μιχάλη» – τα οποία παραχώρησε ο ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Ο Νίκος Βερλέκης , γέμισε το στούντιο με φως και πολύ καλή διάθεση, με χαρά απαντούσε στις απορίες μας ακόμη και για τα συναισθήματα του.
Ο ίδιος πιστεύει ότι όλοι άνθρωποι μπορούν να γίνουν ηθοποιοί, και «όποιος μπορεί να εκφράσει συναισθήματα και να γίνει πιστευτός μπορεί να το κάνει και επάνω στη σκηνή αρκεί να αποφασίσει να απελευθερωθεί».
Αγαπάει τη Κρήτη πάρα πολύ, νιώθει ότι ένα κομμάτι του είναι από τη Κρήτη, αφού το άλλο είναι από την Άρτα, τον τόπο καταγωγής του όπου πέρασε και τα παιδικά του χρόνια. «Νιώθω πιο άνετα στην Κρήτη παρά στην Αθήνα» μας λέει, και σκέφτεται να εγκατασταθεί μόνιμα εδώ με την οικογένεια του, αφού η σύζυγος του είναι από την Ιεράπετρα.

Στην ερώτηση αν απολαμβάνει περισσότερο το θέατρο απ’ ότι τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση απαντάει «απολαμβάνω περισσότερο αυτό που μου αρέσει να κάνω, τώρα που κάνω τον Καπετάν Μιχάλη το απολαμβάνω στο έπακρον».
Δεν έχει μετανιώσει για τίποτα έως σήμερα, πιστεύει ότι αν ξεκινούσε από την αρχή θα έκανε τις ίδιες επιλογές, διαφορετικά δεν θα ήταν ο ίδιος που είναι σήμερα. «Δεν κυνηγούσα ποτέ την καριέρα, κυνηγούσα τη ζωή. Πάντα η ζωή μου πήγαινε μπροστά και μετά ερχόταν η καριέρα» μας λέει χαμογελώντας.
Οι σημαντικότερες στιγμές της ζωής του είναι όταν γεννήθηκαν οι δύο του κόρες και θεωρεί ότι είναι η μεγαλύτερη δημιουργία. Είναι ένας γεμάτος και ευτυχισμένος άνθρωπος και πρέπει να πούμε ότι αυτό πέρασε και σε εμάς. Είναι ένας φωτεινός άνθρωπος με πολύ όρεξη για ζωή και δημιουργία. Αγαπάει τη ζωή, την απολαμβάνει «είναι πολύ σπουδαίο να ξημερώνεις καλά, η μέρα που ξεκινάει είναι ένα δώρο» είναι το μήνυμα που δίνει στο τέλος της πραγματικά απολαυστικής συνέντευξης.

Περισσότερα στο ηχητικό……


«Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ» του Νίκου Καζαντζάκη με το Νίκο Βερλέκη

Ένα από τα αγαπημένα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Καπετάν Μιχάλης», θα απολαύσουμε θεατρικά, αυτό το καλοκαίρι.

Ο Νίκος Βερλέκης σκηνοθετεί την παράσταση και ερμηνεύει μοναδικά το θρυλικό ρόλο του Καπετάν Μιχάλη. Πολυπληθής θίασος ζωντανεύει πιστά, καθαρά τους ήρωες του Καζαντζάκη, ενώ η Λύρα, το λαούτο και το τραγούδι επί σκηνής, πλαισιώνουν την παράσταση.

Τα αυθεντικά κοστούμια της παράστασης, μας τα παραχώρησε ευγενικά το Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε Κρήτης.

Μια που παράσταση που στέκεται με ευλάβεια και σεβασμό, στο επικό μυθιστόρημα της Κρήτης, που είναι ένας ύμνος στον αγώνα για το χρέος, για την ελευθερία.

Ο Ν. Καζαντζάκης, μεγάλος μας στοχαστής μας παροτρύνει: Ο καθένας οφείλει ν’ αναμετρηθεί με τον εαυτό του. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, ώστε «κανείς να μην μπορεί να βρει πια δικαιολογίες για τις ασήμαντες και άναντρες πράξεις του» και γράφει: «Όταν άρχισα, τώρα στα γεράματα, να γράφω τον καπετάν Μιχάλη, ο κρυφός σκοπός μου ήταν τούτος: να σώσω, ντύνοντας με λέξες, τ’ όραμα του κόσμου όπως το δημιούργησαν τα παιδικά μου μάτια…».

Θεωρούμε Χρέος μας λοιπόν ν΄αγκαλιάσουμε και να προσθέσουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στον πολιτισμό του τόπου μας, αναλαμβάνοντας την οργάνωση και την παραγωγή της μεγάλης αυτής παραγωγής ως Ν.Π.Δ.Δ ΚΟΙΝΩ.ΠΩΛΙΤΙ.Α Ιεράπετρας καθώς επίσης και ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας.

Συντελεστές:

Θεατρική διασκευή: Κωστής Κολώτας
Σκηνοθεσία, Νίκος Βερλέκης
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Σκουλάς,
Μουσική σύνθεση: Λουδοβίκος των Ανωγείων
Επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών: Σοφία Κονταξάκη
Βοηθός σκηνοθέτης, Πόπη Δασκαλάκη

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Νίκος Βερλέκης, Θοδωρής Προκοπίου, Νίκος Ασπραδάκης, Δημήτρης Γιαννίδης, Νίκος Δασκαλάκης, Πέτρος Καλύβας, Άννα Κωτάκη, Λία Λιανάκη, Μιχάλης Μαλλιωτάκης, Κωστής Μαυρικάκης, Δέσποινα Μπιτζέ, Σωτήρης Παπανικολάου, Φίλιππος Σαρρής, Δημήτρης Σέρφας.

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί :

Γιώργης Λαμπράκης, λύρα
Μανόλης Καραβυράκης, λαούτο