Νέα σφράγιση στις καντίνες στη Χρυσή – Νέα προσφυγή από τον Δήμο (Ηχητικό)

Για άλλη μια φορά την φετινή τουριστική σεζόν σφραγίστηκαν οι καντίνες στη Χρυσή την περασμένη Παρασκευή. Το «λουκέτο» δέκα ημερών επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσοδών (ΑΑΔΕ) στις εγκαταστάσεις αναψυχής στη Νήσο Χρυσή. Όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «μετά από διασταύρωση στοιχείων, η ΑΑΔΕ εντόπισε τον πραγματικό ιδιοκτήτη που εκμεταλλευόταν τις καντίνες του νησιού με τις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές και του επέβαλε πρόστιμο ύψους 39.000 ευρώ. Παράλληλα με το πρόστιμο, κοινοποιήθηκε η απόφαση για αναστολή λειτουργίας δέκα ημερών, την οποία ο επιχειρηματίας προσέβαλε στη Δικαιοσύνη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η ΑΑΔΕ «σφράγισε» την επιχείρηση για δέκα ημέρες».
Η επιχειρηματίας που διαχειρίζονταν τις καντίνες, με το λουκέτο που επιβλήθηκε από την ΑΑΔΕ αποφάσισε πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει να λειτουργεί για την φετινή σεζόν, μιας και σε λίγο ολοκληρώνετε. Όπως είπε ο Γιώργος Αθάνατος δικηγόρος της επιχείρησης που δραστηριοποιείται με τις καντίνες, το δικαστήριο «εξάντλησε την αυστηρότητά του» θα μπορούσε να περιμένει να προχωρήσει η τουριστική σεζόν για να γίνει εκτελεστή η απόφαση αφού έτσι κι αλλιώς τα πρόστιμα θα πληρωθούν, και πλέον η απόφαση της επιχειρηματία είναι πως δεν την συμφέρει και δεν έχει σκοπό να ξανανοίξει τις καντίνες για το υπόλοιπο της σεζόν και μέχρι τουλάχιστον τις 18 Οκτωβρίου ημερομηνία μέχρι την οποία υπάρχει προσωρινή διαταγή λειτουργίας από το Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου, ενώ για το θέμα της αρνητικής δημοσιότητας όλο το καλοκαίρι κάλεσε τον Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες να φροντίσουν να λειτουργούν όλα όπως πρέπει, αφού στο παρελθόν καμία επιχείρηση δεν λειτούργησε στη Χρυσή με άδεια, όμως ο Δήμος Ιεράπετρας πάντα έπαιρνε τα μισθώματα, τα ποσά που έχουν κατατεθεί από την επιχείρηση προς τον Δήμο αγγίζουν τις 320.000 ευρώ. Το πραγματικό πρόβλημα δεν λύνετε τουλάχιστον τώρα με την επισκεψιμότητα να συνεχίζετε, κι όπως εκτιμάτε θα υπάρχει επιβάρυνση στο Νησί Χρυσή της Ιεράπετρας. Από πλευράς του Δήμου Ιεράπετρας η αντιδήμαρχος της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Χατζημαρκάκη ανέφερε στον Planet 90,6 Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατατέθηκε προσφυγή από τον Δικηγόρο του Δήμου εναντίον της απόφασης του Πρωτοδικείου και θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου με στόχο να υπερασπιστεί την ισότητα στις επιχειρήσεις του Δήμου και τη δουλειά που γίνεται από τις υπηρεσίες. Η υπόθεση συνεχίζει να έχει πολλές παραμέτρους λόγο των πολλών Υπηρεσιών 14 έχουν αρμοδιότητες. Η λειτουργία φορέα Διαχείρισης ίσως να δόση λύση στο χρόνιο πρόβλημα. Επίσης χαρακτηριστικά ανέφερε για την απώλεια της γαλάζιας σημαίας που αφαιρέθηκε από την Ιεραπετρα, αφού φέτος δεν δόθηκε η πιστοποίηση στην Κάτω Παραλία (αποβάθρα) λόγω έλλειψης ναυαγοσώστη, η παρουσία ναυαγοσώστη είναι ένας από τους αυστηρότερους όρους που θέτει η συγκεκριμένη εταιρεία.

Να αξιοποιήσουν το νόμο για ρύθμιση των χρεών τους
Στον νόμο για την ρύθμιση των οφειλών τους προς τον Δήμο, η αντιδήμαρχος κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη μιλώντας στον Planet 90,6 ανέφερε ότι με βάση το αρ. 52 του Ν.4483/2017 έχει ξεκινήσει για την περίπτωση της εφάπαξ καταβολής οπότε απαλείφονται κατά 100% οι προσαυξήσεις η και πρόσθεσε ότι με τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες των ΟΤΑ α’ βαθμού να ρυθμίσουν τις οφειλές τους από οποιαδήποτε αιτία (τέλη, πρόστιμα, φόροι, κλήσεις ΚΟΚ, εισφορές, μισθώματα κλπ.), τις ήδη βεβαιωμένες και αυτές που θα βεβαιωθούν μέχρι 30/09/2017, κατόπιν αιτήσεως εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Οι ρυθμίσεις γίνονται κατά ποσοστό απαλλαγής από 100% έως 50% από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ή μη υποβολής ανάλογα με το αριθμό των δόσεων που θα επιλεχθούν. Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται το αργότερο έως τις 30/11/2017 στο Τμήμα Εσόδων της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου. Συγκεκριμένα:
α) με εφάπαξ καταβολή απαλείφονται κατά 100% οι προσαυξήσεις.
β) από (2) έως (24) δόσεις, 80% ποσοστό απαλλαγής
γ) από (25) έως (48) δόσεις, 70% ποσοστό απαλλαγής.
δ) από (49) έως (72) δόσεις, 60% ποσοστό απαλλαγής.
Σε κάθε περίπτωση οι οφειλέτες προς τον Δήμο καλό είναι να επισκέπτονται την υπηρεσία του δήμου Ιεράπετρας να ενημερώνονται σχετικά καθώς και για τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 η κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ