Θεατρική παράσταση «Ο ΤΖΟΥΑΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ» από τον Σύλλογο Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας

Θεατρική παράσταση «Ο ΤΖΟΥΑΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ» σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικώτη
Με τον Αργύρη Μπακιρτζή και το Σύλλογο Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας
Χόρτα, χοχλιοί, γουρουνόπουλα, κυνήγια, γάμοι, γιορτές, τραγούδια, ενδυμασίες, κρασιά, εμπόριο και πολλά άλλα – ακόμη και η βενετική φορολόγηση!

Ένας Κρητικός αφηγείται με απολαυστικό τρόπο τις αναμνήσεις του από την καθημερινή ζωή στη βενετοκρατούμενη Κρήτη του 17ου αιώνα.

Η παράσταση βασίζεται στο βιβλίο των Πανεπιστημιακών Eκδόσεων Κρήτης
Τζουάνες Παπαδόπουλος «ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ».

Τον συγγραφέα υποδύεται ο Αργύρης Μπακιρτζής, ενώ ηθοποιοί ζωντανεύουν τα αφηγούμενα δρώμενα και συμμετέχουν μουσικοί με βιολί, θιαμπόλι, βιολόλυρα, κανονάκι, κρουστά. Τα κοστούμια της παράστασης παραχωρήθηκαν από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Ο Τζουάνες Παπαδόπουλος, πρόσφυγας στην Ιταλία μετά την άλωση του Χάνδακα από τους Τούρκους το 1669, έγραψε στην Πάδοβα με μεγάλη νοσταλγία τις αναμνήσεις του από την πατρίδα του, την Κρήτη.

Είναι ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο, καθώς δίνει λεπτομερείς πληροφορίες για την διοίκηση, τη διάρθρωση της κοινωνίας, τα κτίρια και τους ναούς, τις αγορές και το εμπόριο, τις γιορτές, τα καρναβάλια, τη μουσική και τη διασκέδαση γενικά, τις ενδυματολογικές, διατροφικές και άλλες συνήθειες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο συγγραφέας στην αφθονία και τη νοστιμιά των προϊόντων της Κρήτης.

Η παράσταση είναι ενταγμένη στο φεστιβάλ ΚΡΗΤΗ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ 5+1 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ 2017 και πραγματοποιείται από τον Σύλλογο Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας με την σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου.

Παραστάσεις :
Ιεράπετρα, ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, ώρα 20:30
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 7ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας.

Ηράκλειο, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης, ώρα 20:30
Ρέθυμνο, ΣΑΒΒΑΤΟ 7 Οκτωβρίου
Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, Φορτέτσα

Συντελεστές :
Διασκευή-Σκηνοθεσία : Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνικά-Κοστούμια : Μαρία Χανιωτάκη
Video-Αrt : Άγγελος Σπάρταλης
Επιμέλεια Μουσικής : Παύλος Δασκαλάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη : Πόπη Δασκαλάκη

Το χειρόγραφο του κειμένου (OCCIO) βρίσκεται στην Βενετία. Εκδόθηκε πρόσφατα στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σε μετάφραση και επιμέλεια Ναταλίας Δεληγιαννάκη.

«Ο ΤΖΟΥΑΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ»
ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, ώρα 20:30
Ελάτε να ταξιδέψουμε στην βενετοκρατούμενη Κρήτη μέσα από τις αναμνήσεις του κρητικού Τζουάνες Παπαδόπουλου. Πλήθος ηθοποιών και μουσικών ζωντανεύουν τις αναμνήσεις του. Τα κοστούμια και τα αντικείμενα παραχωρήθηκαν από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Συντελεστές :
Θεατρική διασκευή- Φωτισμοί- Σκηνοθεσία: Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Χανιωτάκη
Video-Αrt:  Άγγελος Σπάρταλης
Μουσική: Παύλος Δασκαλάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Πόπη Δασκαλάκη
Δημόσιες σχέσεις: Σοφία Τσαντηράκη
Παίζουν:
Στο ρόλο του Τζουάνες, ο Αργύρης Μπακιρτζής
Και αλφαβητικά οι:
Ζένια Γεωργαλάκη, Ανδρέας Γιανακουδάκης, Νίκος Δασκαλάκης, Δέσποινα Διακάκη, Ιωάννα Ζουριδάκη, Πόπη Καλογηράτου, Μιχάλης Κατρίνης, Μάχη Καραλιοπούλου, Πόπη Κονταξάκη, Ειρήνη Λιάγκου, Μαριάννα Λασιθιωτάκη, Μαρία Μαμαντάκη, Κωστής Μαυρικάκης, Γιάννης Μιχαήλ, Χρήστος Μιχαήλ, Φώτης Μιχαηλίδης, Βαγγέλης Σαλακούμας, Δημήτρης Σέρφας
και οι μουσικοί
Παύλος Δακαλάκης: φιαμπόλι, βιολόλυρα, φωνή
Μαρία Γαλάνη: κρουστά, φωνή
Γιώργος Δασκαλάκης: Βιολί
Αντώνης Τσικαλουδάκης: κρουστά
Ελένη Δασκαλάκη: κανονάκι
Παραγωγή: Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας.
Με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Δήμου Ιεράπετρας

Η παράσταση στην Ιεράπετρα εντάσσεται στις Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 7ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ