Η κλιματική αλλαγή απειλεί την αγροτική οικονομία – Προτάθηκε η κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης νερού (Ηχητικό)

Σημαντικά θέματα συζητήθηκαν στην Επιτροπή Αγροτικών θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας για το 2018, με κυρίαρχο της διαχείρισης νερού στην Ιεράπετρα, τα θέματα συζητήθηκαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες στην συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, ανέφερε στον Planet 90,6 ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα Ιεράπετρας, κ. Αργύρης Πανταζής. Πάρθηκαν αποφάσεις σε θέματα τα οποία εξαρχής είχαν προκαλέσει πολύ ενδιαφέρον και προβληματισμό σε παραγωγούς για ενδεχόμενα μέτρα που φέτος θα ληφθούν, ενόψει και της επικείμενης καλοκαιρινής περιόδου. Παρόντες στην συνάντηση τόσο τα τακτικά μέλη όσο και μεμονωμένοι παραγωγοί, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, του ΤΟΕΒ Καλαμαύκας, Κουτσουρά και Σχινοκαψάλων, και ο επιστημονικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Φυτοπαθολογίας του ΙΤΕ κ. Παναγιώτης Σαρρής. Από τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ κ. Μανόλη Παπαδάκη έγινε ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση στη λεκάνη του φράγματος Μπραμιανών, αναφορικά με την αλατότητα και την ποσότητα νερού που υπάρχει τώρα. Όσο αναφορά την ποιότητα νερού έχει φθάσει σε υψηλά επίπεδα αλατότητας με αποτέλεσμα να επηρεάζει τις καλλιέργειες.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Παπαδάκης απάντησε σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής για το πόσο καιρό ακόμα διαρκούν τα αποθέματα του φράγματος, με βάση τα περσινά δεδομένα και συνυπολογίζοντας τον αριθμό των περσινών καλοκαιρινών καλλιεργειών, οι διαθέσιμες ποσότητες επαρκούν μέχρι τέλος Δεκέμβρη, χωρίς να βρέξει καθόλου. Τα φετινά δεδομένα έχουν αλλάξει αφού έχει μπει σε λειτουργεία η νέα γεώτρηση που αποδίδει σοβαρές ποσότητες νερού στη λεκάνη του φράγματος. Υπολογίζοντας τη θετική εξέλιξη της νέας γεώτρησης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ ανέφερε πως φέτος το καλοκαίρι δεν θα πρέπει οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν, ώστε να εξοικονομηθούν κάποιες χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού. Αρκετή κουβέντα έγινε και για το μέτρο της αφαίρεσης υγρομέτρων σε όσους δεν έχουν ομβριοξεξαμενες στην Ιεραπετρα, και τονίστηκε πως αυτό είναι κάτι που ο ΤΟΕΒ έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να εφαρμόσει αφού προβλέπεται στον κανονισμό και συγκεκριμένα για ομβριοξεξαμενή 30 κυβικών ανά στρέμμα. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ ανέφερε πως το 60% των θερμοκηπίων στην Ιεράπετρας, έχουν ομβριοξεξαμενές.                               Το θέμα σίγουρα θα συζητηθεί στην ερχόμενη γενική συνέλευση του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, μαζί με την πρόταση της επιτροπής και του κ. Πανταζή, και είναι να εφαρμοστούν μειώσεις και αυξήσεις των 2 λεπτών ανά κυβικό σε αυτούς που έχουν ή δεν έχουν ομβριοξεξαμενές στα θερμοκήπιά τους. Όσοι έχουν και εξοικονομούν νερό από το βρόχινο που είναι και καλής ποιότητας θα πληρώνουν δύο λεπτά λιγότερα, και όσοι δεν έχουν δύο λεπτά περισσότερα. Για αυτούς που ενοικιάζουν τα θερμοκήπιά τους και οι ιδιοκτήτες αρνούνται να κατασκευάσουν ομβριοδεξαμενές, ο κ. Πανταζής δήλωσε πως σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει μια διαπραγμάτευση από τους ενοικιαστές ώστε να βρεθεί λύση.

Μονάδα αφαλάτωσης του υφάλμυρου νερού Μαλάβρας

Στο θέμα της πρότασης εκπόνησης διερευνητικής μελέτης για την εγκατάσταση εργοστασίου αφαλάτωσης η επιτροπή εισηγήθηκε να προχωρήσει μια τριμερής συνεργασία ΤΟΕΒ, Δήμου, Περιφέρειας για να βρεθούν πόροι, ώστε να ανατεθεί σε γραφείο ή και σε πανεπιστημιακό εξειδικευμένο ίδρυμα που θα υποδείξει νέες τεχνικές και τεχνολογίες εγκατάστασης εργοστασίου αφαλάτωσης, καθώς και τα νέα σύγχρονα δεδομένα που υπάρχουν. Την επιτροπή απασχόλησε και η ασφαλτόστρωση του δρόμου γύρω από το φράγμα των Μπραμιανών.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Αργύρης Πανταζής