Η Θεατρική ομάδα Ιεράπετρας «Ιστός» διασκευάζει δύο διηγήματα του Σκιαθίτη συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Τα πτερόεντα δώρα» ένα πρωτοχρονιάτικο και το «Στο Χριστό στο Κάστρο» χριστουγεννιάτικο διήγημα (Ηχητικό)

Τα δυο διηγήματα παρουσιάζονται στο Τζαμί της Ιεράπετρας την Παρασκευή και το Σάββατο, δυο ξεχωριστές παρουσιάσεις από τη θεατρική ομάδα του «Ιστού». Ηθοποιοί και θεατές καλούμαστε να κοινωνήσουμε στον μυστηριώδη και μαγευτικό κόσμο του Παπαδιαμάντη, τον γεμάτο ποίηση και λυρισμό. Το αποτέλεσμα είναι ένας συνεχής διάλογος της ιδιόμορφης γλώσσας του Σκιαθίτη συγγραφέα με την ζωντανή μουσική με το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια ιδιαίτερη χρήση, συνάδουν με τον πλούτο και την δύναμη της συναρπαστικής παπαδιαμαντικής γλώσσας. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έχει γράψει πλήθος διηγημάτων που αναφέρονται στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και απηχούν το πνεύμα της. Όλα σχεδόν διαδραματίζονται στο νησί της καταγωγής του, τη Σκιάθο, εκεί απ’ όπου άντλησε την έμπνευση για να αποδώσει μια μεγάλη τοιχογραφία από ήρωες, τοπία και ήθη, σε μια γλώσσα ιδιότυπη, μοναδική, μια καθαρεύουσα εμπλουτισμένη με λαϊκά στοιχεία. Σχεδόν όλα τα εορταστικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη γράφτηκαν για να δημοσιευτούν σε εφημερίδες και περιοδικά και η δραστηριότητα αυτή εξασφάλιζε στον συγγραφέα τα λιγοστά έσοδα για τον βιοπορισμό του.

Μας μίλησαν στον Planet 90,6 για την παράσταση «Τα πτερόεντα δώρα» & «Στο Χριστό στο Κάστρο» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αλλά και για τα προσεχή καλλιτεχνικά τους σχέδια, ο Δημήτρης Γιαννίδης, που διασκεύασε τα κείμενα του Σκιαθίτη συγγραφέα και σκηνοθετεί την παράσταση, και από τα μέλη της παράστασης, ο Κωστής Μαυρικάκης, και ο Φώτης Μιχαηλίδης. Μας μίλησαν για τη νέα τους προσπάθεια και όλα αυτά που θα δουν οι θεατές το διήμερο στην αίθουσα Τζαμί, Δήμου Ιεράπετρας.

Παρασκευή και Σάββατο στο Τζαμί στις 21:00 το βράδυ.

Μερικά λόγια για την ιστορία:

«Τολμάμε κάτι που για πολλούς μπορεί να είναι και “βλασφημία” : Διασκευάζουμε τον Παπαδιαμάντη!
Έρχεται στην γη ξανά ο Παπαδιαμάντης και φέρνει μαζί του θεία δώρα. Θα βρει άραγε που να τα δώσει;
Επίσης του ζητάμε να μας αφηγηθεί μια από τις ιστορίες του. Αλλά έχουν περάσει πάνω από εκατό χρόνια και δεν τις θυμάται καλά. Αλλά θα βρει βοηθό έναν καφετζή και μαζί θα μας αφηγηθούν το “στο Χριστό στο Κάστρο” αλλά ο καθένας με τον τρόπο του, ο Παπαδιαμάντης όπως τα έγραψε, ο καφετζής… σε νεοελληνική απόδοση. ( άλλο ένα τόλμημα).
Στην αφήγησή μας θα ζωντανέψουμε, όσο μπορούμε τους χαρακτήρες που αναφέρονται στο διήγημα (κι άλλο τόλμημα και ο Θεός βοηθός!)

Συντελεστές :

Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Γιαννίδης
Διασκευή και απόδοση στα νεοελληνικά: Δημήτρης Γιαννίδης.
Μουσική : Νίκος Μαστοράκης
Φωτισμός και ηχητική κάλυψη: Νίκος Νικολουδάκης
Παίρνουν μέρος:
Πρόλογος- επίλογος : Φανή Γιαννάκη
Παπαδιαμάντης: Δημήτρης Γιαννίδης
Καφετζής: Φώτης Μιχαηλίδης
Παπά Φραγκούλης: Βαγγέλης Σαλακούμας
Πανάγος: Μανόλης Μπαλωθιάρης
Παπαδιά: Μαρία Ριζοπούλου
Θεία το Μαλαμώ: Κατερίνα Γιοβάνογλου
Μπάρμπα Στεφανής: Κωστής Μαυρικάκης
Βασίλης: Μανόλης Μπαλωθιάρης
Φωνή : Νίκος Νικολουδάκης»

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησαν στον Planet 90,6 μέλη της παράστασης