Ζημιές σε θερμοκήπια και περιουσίες άφησε ο δυνατός αέρας των προηγούμενων ημερών-Σε απόγνωση μετά τις καταστροφές οι κάτοικοι (Ηχητικό)

Τις πληγές τους εξακολουθούν να μετρούν παραγωγοί σε Ιεράπετρα και Μακρύ Γιαλό που είδαν μέσα σε δύο ώρες τις περιουσίες τους να παραδίδονται στους θυελλώδεις ανέμους τη νύχτα της Πέμπτης. Εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν τα προηγούμενα 24ώρα ξηλώθηκαν Θερμοκήπια, ενώ σοβαρές καταστροφές υπέστησαν δρόμοι και κατοικίες, από τις οποίες απομακρύνθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα και ηλιόθερμα, πέργκολες και κατασκευές. Αγανακτισμένοι εμφανίζονται κάτοικοι και δη οι αγρότες της περιοχής που από την μία στιγμή στην άλλη, είδαν τα προϊόντα τους αλλά και τις περιουσίες τους να παραδίδονται αμαχητί στην μανία των ανέμων.

Η εικόνα από την ζημιά που αντίκρισαν με το πρώτο φως της ημέρας, ήταν όπως λένε αποκαρδιωτική και σίγουρα θα βάλουν για άλλη μία φορά το χέρι στην τσέπη, όσο αυτό είναι εφικτό, για να τακτοποιήσουν και πάλι τις κατεστραμμένες, από την κακοκαιρία, περιουσίες τους. Οι άνεμοι όπως εκτιμούν μπορεί να έφτασαν και τα 13 μποφόρ ενώ οι καταστροφές που αντίκρυσαν την επόμενη μέρα, μάλλον για πολύ καιρό θα τους μουδιάζουν, καθώς περιθώρια για να αντιμετωπίσουν όπως λένε την καταστροφή δεν υπάρχουν, εφόσον εδώ και κάποια χρόνια λόγω της κρίσης αλλά και του καθεστώτος αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, οι ίδιοι έπαψαν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, οπότε μένουν εκτός πιθανότητας αποζημίωσης.

Το πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο βύθισε στην απόγνωση τους κατοίκους της Ανατολικής Κρήτης, όπως είπαν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της απόγνωσής τους, καθώς καλλιέργειες τις οποίες ετοίμαζαν να διοχετεύσουν στην αγορά, πλακώθηκαν από τα θερμοκήπια που κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα η οικονομική τους απώλεια να είναι τεράστια και η δυνατότητα αποκατάστασης από δύσκολη έως αδύνατη. Επίσης ζημιές υπέστησαν στύλοι της ΔΕΗ αλλά και ο δημοτικός φωτισμός.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Μανόλης Βρυγιωνάκης

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ