Ενημερωτική εκδήλωση για τον εθισμό στο διαδίκτυο στο 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας

dav

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες Τετάρτη 17 Απριλιου στο Αμφιθέατρο του 2ου Γυμνάσιου Ιεράπετρας η ενημερωτική εκδήλωση για τον εθισμό στο διαδίκτυο.
Η έννοια του εθισμού δεν περιορίζεται στο διαδίκτυο, αλλά αφορά και στις ποικίλες παιχνίδο-μηχανές (PlayStation, Xbox κλπ), στα κινητά, στα ταμπλετ κλπ.
Ο Διευθυντής του σχολείου μας κ. Φιλοκτήτης Τζαράκης, αφού καλωσόρισε τους ειδικούς του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, την κ. Μαριλένα Χατζάκη, κοινωνική λειτουργό και τον κ. Γιώργο Τροικιλη, υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Σταθμού ΚΕΘΕΑ Λασιθίου, τους ευχαρίστησε για την εκδήλωση, αλλά και για τη Σχολή Γονέων που οργάνωσαν στο σχολείο με θέμα τις εξαρτήσεις. Ευχαρίστησε, επίσης το Σύλλογο Γονέων για τη βοήθεια στην διοργάνωση και την καθηγήτρια μας κ. Στέλλα Πιθαρούλιου για τη συνδρομή της.

Έγινε, επίσης, αναφορά και συζήτηση για την ανάγκη στέγασης της δομής του ΚΕΘΕΑ στην πόλη της Ιεράπετρας, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης των κάθε λογής εξαρτήσεων. Χαρακτηριστικά για την εξάρτηση στα ηλεκτρονικά μέσα και το διαδίκτυο ο κ.Τζαράκης ανέφερε ότι δεν είναι σπάνιο μαθητές του σχολείου να ξενυχτουν, παίζοντας ή συζητώντας online με αποτέλεσμα να μην έρχονται τις πρώτες ώρες, να δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν και να πέφτει η σχολική τους απόδοση. Καθημερινά, είπε, οι καθηγητές αναγκάζονται να κρατούν στο γραφείο κινητά των παιδιών, ενώ δεν επιτρέπεται εξαρχής να τα φέρνουν στο σχολείο.
Στις παρουσιάσεις τους και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στα συμπτώματα που συνιστούν εθισμό στο διαδίκτυο, παρόμοια με κάθε είδους εξάρτηση.
Επέμειναν ότι δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη η ποσότητα του χρόνου που ξοδεύουν τα παιδιά στις συσκευές, αλλά περισσότερο ο βαθμός που η χρήση επηρεάζει τη ζωή τους. Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν αλλαγές στην συμπεριφορά των παιδιων, όπως νευρικότητα, αποξένωση από φίλους, απόσυρση από αγαπημένες τους ασχολίες και αθλήματα. Επίσης σε κάθε περίπτωση και για την πρόληψη όλων των εξαρτήσεων θα πρέπει να αντιλαμβανομαστε τη σημασία που έχει το παράδειγμα μας, η διαρκής και ειλικρινής επικοινωνία με τα παιδιά μας και η ύπαρξη ποιοτικού χρόνου μαζί τους στην καθημερινότητα μας.

Ακολουθησε ζωηρή συζήτηση, με πολλές ερωτήσεις από τη μεριά των γονιών.
Ο Σύλλογος Γονέων ευχαριστεί θερμά το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, το προσωπικό και τους εθελοντές που υλοποίησαν τις δράσεις αυτές στο σχολείο μας, αλλά και τους καθηγητες που βοήθησαν.
Και φυσικά ευχαριστούμε όλους τους γονείς που ήρθαν, καθώς και τους μαθητές του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας που έδωσαν επίσης το παρόν.
Τέλος ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Λαμπράκη και την ομάδα του διαφημιστικου του γραφείου «fritzy art», για την χορηγία της αφίσας της εκδήλωσης.

 

Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Μια ομιλία του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στο 2οΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Στα πλαίσια των προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας για ενημέρωση μαθητών και γονέων σχετικά με εθισμούς, ο Σύλλογος Γονέων  και Κηδεμόνων του 2ουΓυμνασίου Ιεράπετρας σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ και την εκπαιδευτικό του σχολείου κ. Πυθαρούλιου Στέλλα,  πραγματοποίησαν την Τετάρτη 17 Απριλίου στο αμφιθέατρο του σχολείου, ομιλία σχετική με τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο και τις τραγικές συνέπειες από τη συχνή αλόγιστη και άσκοπη πολλές φορές χρήση αυτού. Ομιλητές ήταν η κ.Μαριλένα Χατζάκη ΜSCKοινωνική Λειτουργός και προσωπικό θεραπείας ΣΣΛ ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ και ο κ.Γιώργος Τρικοίλης, υπεύθυνος ΣΣΛ ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.

Οι ομιλητές τόνισαν την σημασία της συμμετοχής του σχολείου στο δίκτυο Γονέων  – Μαθητών – Δομών δημοσίου, ώστε το ίδιο να γίνει πόλος έλξης πολιτών που επιθυμούν ενημέρωση για θέματα σοβαρά της καθημερινότητας των παιδιών τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γονείς γυμνασιόπαιδων και λυκειόπαιδων, είναι η αλόγιστη χρήση διαδικτύου και βιντεοπαιχνιδιών. Μια παθογένεια που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, και απ’ ό,τι φαίνεται έχει έρθει για να μείνει. Ποιος όμως θεωρείται εθισμένος και ποιος, απλά, χρήστης του ίντερνετ, των παιχνιδιών ή των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης;

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας έγινε φανερή η παράμετρος την οποία αν την αντιληφθούμε σε κάποιον από τους κοντινούς μας πρέπει να μας βάλει σε υποψίες ότι υπάρχει εθισμός από το διαδίκτυο:   απ’ ό,τι δείχνουν οι έρευνες, το χαρακτηριστικό ενός εθισμένου δεν είναι οι ώρες που αφιερώνει σε κάποιο παιχνίδι ή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης αλλά η πιο ουσιαστική ένδειξη είναι η απομάκρυνσή του από τις καθημερινές υποχρεώσεις του, με χειρότερες περιπτώσεις, αυτές εκείνων που ξεχνούν και τις συνήθειες υγιεινής και διατροφής τους. Τονίστηκε επίσης ο σημαντικός  ρόλος της οικογένειας ως ο βασικός παράγοντας και ο πιο ισχυρός σύμμαχος στην προσπάθεια του εθισμένου να απαλλαγεί από την συνήθεια. Ο πιο αποτελεσματικός από τους τρόπους αντιμετώπισης είναι ο ποιοτικός χρόνος που έχουν ανάγκη όλα τα μέλη της οικογένειας.

Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στους γονείς και τους ειδικούς γνώμες και πρακτικές πάνω σε όλα τα θέματα που διερευνήθηκαν.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2οΓυμνάσιο κι ο Σύλλογος Γονέων του είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν με το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στη διοργάνωση Σχολής Γονέων μέσα στο χειμώνα.

Η σχολική κοινότητα του 2ουΓυμνασίου Ιεράπετρας ευχαριστεί θερμά το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ για την αποδοχή της πρόσκλησης για ενημέρωση των γονέων των μαθητών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.