Ορατή η στάση πληρωμών για τις εισφορές του ΕΦΚΑ – Σε στάση αναμονής για την απόφαση του ΣτΕ (Ηχητικό)

Σε «στάση αναμονής» μέχρι να δημοσιευθεί η οριστική απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το Μάιο, δηλ. ένα μήνα μετά, τονίζει στον Planet 90,6  ο Οικονομολόγος και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Γουλιδάκης. Προβληματισμός υπάρχει όμως και αν ασφαλισμένοι, ποιο συγκεκριμένα αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες προχωρήσουν σε «στάση πληρωμής»

Στη συνέχεια θα αναζητηθεί ο τρόπος, ώστε να καλυφθεί με νομοθετικό τρόπο το σκέλος της αντισυνταγματικότητας και συνεχιστεί η λειτουργία του ΕΦΚΑ. Σε κάθε περίπτωση το ΣτΕ φαίνεται να έκρινε ως αντισυνταγματική τη διάταξη που προκάλεσε την ενοποίηση, υπό τον ΕΦΚΑ, των ταμείων των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), των αυτοαπασχολούμενων – δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών, συμβολαιογράφων (ΕΤΑΑ) και των αγροτών (ΟΓΑ).

Οι φόβοι πλέον του υπουργείου Εργασίας εστιάζονται στο γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει μαζική στάση πληρωμών στις εισφορές του ΕΦΚΑ από χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μηχανικούς και δικηγόρους. Ήδη χθες η ΕΣΕΕ συμβούλευσε τους εμπόρους να συνεχίσουν να πληρώνουν μέχρι την έκδοση της απόφασης, φοβούμενη ακριβώς ότι θα υπάρξει στάση πληρωμών.
Σύμφωνα με τα Νέα, συνολικά έγιναν στο ΣτΕ 23 προσφυγές κατά του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 με τον οποίο καθορίστηκαν ο νέος τρόπος ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ, καθώς και οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο νόμος θα προσαρμοστεί αν υπάρξει επίσημη απόφαση του ΣτΕ. Ο νέος φορέας που σχεδίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος προβλέπει ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων. Αν ακυρωθεί η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά ξηλώνεται όλο το νομοθέτημα, σε μια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προσπαθεί να σπρώξει χρονικά τη νέα μείωση των συντάξεων και την εφαρμογή του αφορολογήτου για μετά το 2019. Αυτό που μένει να αποφασιστεί, και θα απασχολήσει τους δικαστές σε νέα διάσκεψη, είναι ο κλάδος των συνταξιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο δικαστήριο θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο ακόμη διασκέψεις μέχρι να κρίνει όλα τα θέματα που έχουν τεθεί με τις προσφυγές.

Αν κριθεί και η υπόθεση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις αντισυνταγματική τότε μπορεί να δημιουργηθεί μια «μαύρη τρύπα» άνω των 2 δισ. ευρώ που θα τινάξει στον αέρα την οικονομία.

Για τις φορολογικές δηλώσεις, και τι αλλάζει φέτος αναφέρθηκε στον Planet 90,6 ο κ. Γ. Γουλιδάκης, που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βιάζετε να ενεργοποιήσει άρον-άρον την ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με δεδομένο ότι διακυβεύονται φορολογικά έσοδα της τάξεως των 4 δις. ευρώ – που είναι υπερπολύτιμα για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού αλλά και για την έξωθεν καλή μαρτυρία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας προς τους θεσμούς.

goulidakis

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης