Δικαιούχοι voucher, αναμένεται ανακατανομή με τη δεύτερη φάση του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ (Ηχητικό)

Στην απόγνωση που θα οδηγηθούν αρκετοί γονείς εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι ένα μεγάλο ποσοστό βρεφών θα μείνουν εκτός των δημοτικών παιδικών σταθμών στην Ιεράπετρα. Ξεκίνησαν την λειτουργία τους την 3η Σεπτεμβρίου οι παιδικοί σταθμοί της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Δήμου Ιεράπετρας, με αρκετά βρέφη να μένουν απ’ έξω από τους παιδικούς σταθμούς Ιεράπετρας, ενώ αναμένεται και η δεύτερη φάση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» της ΕΕΤΑΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σοβαρό έλλειμμα θέσεων στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς επιδεινώθηκε φέτος, παρότι σε συνολικά 183 δήμους τα τετράχρονα νήπια θα φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία. Θεωρητικά, έτσι θα απελευθερώνονταν αρκετές θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, κάτι που ωστόσο, στην πράξη δεν συνέβη. Επιπλέον, κάθε χρόνο οι αιτήσεις για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αυξάνονται ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ κ. Μανόλης Γεωργαλάκης, αναφέρει ό,τι γίνονται όσο το δυνατόν μεγάλες προσπάθειες, ωστόσο το ότι θα λάβει κάποιος voucher δεν σημαίνει πως αυτόματα θα βρει και μια θέση για το παιδί του στους παιδικούς σταθμούς, καθώς αυτό βάσει της νομοθεσίας και των υπαρχουσών δομών είναι αδύνατο να γίνει. Σημειώνει ακόμα, πως στον αριθμό των νηπίων δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ωστόσο δεν θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση και φιλοξενία όλων των αιτήσεων οικογενειών με βρέφη λόγω έλλειψης υποδομών και περισσοτέρων διαθέσιμων θέσεων. Στους παιδικούς σταθμούς της Ιεράπετρας ξεκίνησε σε πρώτη φάση η φοίτηση από τα νήπια και τα βρέφη οι αιτήσεις των οικογενειών των οποίων έχουν εγκριθεί μέσω ΕΣΠΑ (με τα υψηλότερα μόρια). Η φοίτηση των νηπίων και βρεφών μέσω τροφείων θα ξεκινήσει περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της κατανομής της ΕΕΤΑΑ. Νέα αίτηση θα μπορούν να καταθέσουν όσοι ενώ είχαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών δεν έλαβαν voucher λόγω εξάντλησης προϋπολογισμού, ενώ θα πρέπει να δηλώσουν ότι επιθυμούν να τους χορηγηθεί voucher.
Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις οικογένειες των οποίων τα παιδιά τους θα μείνουν εκτός των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση, μιας και θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν λύσεις εκτός δημοσίου, δαπανώντας αρκετά χρήματα.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Μανόλης Γεωργαλάκης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ