Συνάντηση Του Περιφερειάρχη Κρήτης για τη δακοκτονία στην Κρήτη

Συνάντηση Του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Νίκο Αντώνογλου για τη δακοκτονία στην Κρήτη

Σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη 29 Ιουνίου με τον περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, αναφέρθηκε πως η διαδικασία του πρώτου ψεκασμού έχει ήδη αρχίσει σε περιοχές της Κρήτης

με εντολή του περιφερειάρχη και με φάρμακα που έχει διασφαλίσει η περιφέρεια στοχεύοντας στην έγκαιρη προστασία παραγωγής ελαιολάδου, στην διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών που θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Ο κ. Αρναουτάκης έθεσε στο κ. Αντώνογλου τα εγγειοβελτιωτικά έργα της Κρήτης σε συνέχεια της συνάντησης που είχε την Τετάρτη 28 Ιουνίου με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, κ. Χαράλαμπο Κασίμη.

«Διασφαλισμένες οι διαδικασίες της δακοκτονίας»
«Όλες οι διαδικασίες είναι διασφαλισμένες, δεν χρειάζεται καμία ανησυχία ότι δεν θα υπάρξουν φάρμακα για να γίνει ο δεύτερος ψεκασμός, όλες οι διαδικασίες θα προχωρήσουν κανονικά» δήλωσε ο κ. Αντώνογλου και πρόσθεσε: « Ήρθα στη Κρήτη και συζητώ με τον Περιφερειάρχη, με τους φορείς, τους εκπροσώπους των αγροτών, θα κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις γιατί η Κρήτη είναι από άποψη παραγωγής ελαιολάδου μια περιοχή που έχει το 1/3 της παραγωγής-περίπου- του ελαιολάδου της χώρας. Επειδή κάθε χρόνο παρουσιάζονται προβλήματα στην εφαρμογή της δακοκτονίας, έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας η οποία δουλεύει προκειμένου να τροποποιήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, να αλλάξουμε τον τρόπο εφαρμογής της δακοκτονίας να χρησιμοποιήσουμε νέα τεχνολογία και έτσι να έχουμε μια πιο αποτελεσματική εφαρμογή της δακοκτονίας γιατί όπως ξέρεται δεν μας διασφαλίζει αυτό μόνο την ποσότητα του ελαιολάδου αλλά διασφαλίζει και την ποιότητα, και εμείς πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα».

Περιφερειάρχης: «Το θέμα δεν λύνεται κεντρικά»
Ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε πως «το θέμα της δακοκτονίας είναι ένα πρόβλημα όχι καινούργιο, και παρά του ότι ήρθαν οι αρμοδιότητες σε εμάς από την ψήφιση του «Καλλικράτη» δυστυχώς από το 2014 και μετά οι δημοπρασίες γινόταν κεντρικά. Άρα εδώ είναι ένα θέμα που πρέπει κεντρικά να λυθεί».
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει αποκέντρωση και την όλη διαχείριση να έχουν οι περιφέρειες ώστε να μπορούν να λύνουν αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα.
Ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε ότι «θεωρώ ότι με την συνεργασία αυτή, ίσως η φετινή χρονιά να είναι η τελευταία που υπάρχουν αυτά τα προβλήματα των καθυστερήσεων. Δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος η δακοκτονία θα γίνει κανονικά, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν, και από το νέο χρόνο ελπίζουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα πάντα με την καλή συνεργασία που έχουμε με τον κ. Γενικό».

Ιεράπετρα, 30-06-2017
Νίκος Δασκαλάκης
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Πρωτογενή Τομέα
στην ΠΕ Λασιθίου
Πρόεδρος ΕΑΣ Ιεράπετρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ