Για τον πρώτο μόνο δολωματικό ψεκασμό επαρκούν τα φάρμακα για τη δακοκτονία στο νομό Λασιθίου

Πολλά και άσχημα είναι τα στοιχεία που κάθε άλλο παρά προοιωνίζουν φέτος μια καλύτερη ελαιοκομική χρονιά, σε σύγκριση με την περυσινή. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει αβίαστα από τις δηλώσεις τόσο της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μαρίας Φουντή όσο και της συντονίστριας του προγράμματος δακοκτονίας, γεωπόνου Αγγελικής Καραταράκη. Αν και οδεύομε ολοταχώς στον Ιούνιο, για άλλη μια χρονιά, όπως προκύπτει, το πρόγραμμα δακοκτονίας είναι παγιδευμένο σε μια όλο και πιο περίπλοκη γραφειοκρατία, που ουσιαστικά το καθιστά ατελέσφορο, άρα άχρηστο, με πολύ σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Έτσι, για τον πρώτο μόνο δολωματικό ψεκασμό επαρκούν τα φάρμακα που έχουν περισσέψει από πέρυσι και έχει στη διάθεσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λασιθίου.

Τον διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια νέων φαρμάκων διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προμήθεια νέων φαρμάκων δεν θα έχει γίνει!

Κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το ίδιο… «θρίλερ» προμήθειας φαρμάκων για τη δακοκτονία, αλλά αντί οι αρμόδιοι να διορθώνουν το ισχύον πλαίσιο και τον προγραμματισμό, η κατάσταση επιδεινώνεται.

Έτσι, για άλλη μια χρονιά το υπουργείο τρέχει την τελευταία στιγμή, για να εντοπίσει περισσεύματα φαρμάκων σε κάθε περιφέρεια ώστε να προμηθεύσει περιοχές που δεν διαθέτουν απόθεμα φαρμάκων για το δεύτερο ψεκασμό. Αλλά ούτε αυτό είναι τόσο απλό, γιατί πρέπει να μεταφερθούν τα φάρμακα στην Π.Ε. Λασιθίου από Χανιά, Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή: anatolh.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ