Βιοτουρισμός, Φύση, Οικονομία και Καινοτομία στην Ιεράπετρα

Κατά τη διάρκεια του 3ουΦεστιβάλ Τουρισμού Ιεράπετρας, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πολιτιστική έκθεση για τη «Γεραπετρίτικη Φύση»,

που έλαβε χώρα στο Τζαμί Ιεράπετρας και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό από τις 5 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2018. Πρόκειται για μια εκδήλωση της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικήςμέσω του κινήματος #ArtistsfortheEnvironment, σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμούκαι του ΝΠΔΔ «Περιβάλλον» του Δήμου Ιεράπετρας, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «Φυσικό περιβάλλον και Καινοτόμες δράσεις στον Βιοτουρισμό – Δήμος Ιεράπετρας»,με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

Η πρωτότυπη αυτή ομαδική έκθεση είχε στόχο την κινητοποίηση των καλλιτεχνών και την δημιουργία μίας «αποστολής» για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών του τόπου. Έλαβαν μέρος 40 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, εκπρόσωποι από πολλούς καλλιτεχνικούς χώρους (φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική κ.α.), οι οποίοι εξύμνησαν τη φύση με τα έργα τους, ενώ δεν έλειψαν και έργα απεικόνισης των σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Ο χώρος της ζωγραφικής εκπροσωπήθηκε από τους Bασιλική Βελέντζα, Σοφία Δατσέρη, Μανώλη Ζωγραφάκη, JacquelineVanaret, Δημήτρη Καλατζάκη, Ελένη Κατσούλα-Κορωναίου, Ιωάννη Λαμπράκη, Αγγελική Μαρίνου, Ευγενία Μπακαλούμα, Γεύσω Παπαδάκη, Σταματία Τσαντάκη και τα παιδιά Μαριλένα Δαμιανάκηκαι Μαρία Ιουλία Ζαρκάδα, ενώ ο Γεώργιος Μαρινάκηςκαι η Νίνα Βώκουσυμμετείχαν με έργα φωτογραφίας. Με ξύλινες δημιουργίες έλαβαν μέρος οι καλλιτέχνες του εργαστηρίου Στάουσα,ενώ οι Πάνος Γιάκας,Κωνσταντίνος Τζωρτζακάκης, Μανώλης Ζουλάκης και Μαρλένα Παρλαβάντζαπαρουσίασαν έργα από σύγχρονες μορφές της οπτικής τέχνης (εικονογράφηση, κόμικς, βίντεο κ.α.). Τέλος, 16 μέλη του Συλλόγου Γυναικών Καλλιτεχνών Ίρις Χανίωνσυμμετείχαν με έργα από όλους τους παραπάνω καλλιτεχνικούς χώρους, χειροτεχνίες, κ.α.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτηςσυμμετείχε με κινητή έκθεση φωτογραφίας του προγράμματος LIFE NATURA 2000 Value Crete, ενώ η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρίαπραγματοποίησε παιδικά εργαστήρια με θέμα τα χαρακτηριστικά είδη πουλιών και άλλων ζώων που ζουν στις προστατευόμενες περιοχές της Κρήτης. Οι μικροί φίλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν γεράκια, γύπες, και αγριόγατους μέσα από παιχνίδια, χειροτεχνίες και κατασκευές, όπως μάσκες και κρεμαστές φιγούρες. Παράλληλα, η έκθεση υποστηρίχθηκε από υλικό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Συλλόγου Ελλήνων Ωκεανογράφων (ΣΕΩΚ), της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτωνiSeaκαι τoυ συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, Αρχέλων.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.biopolitics.gr ή στον λογαριασμό μαςστο Facebook

Tίτλος έργου: Φυσικό περιβάλλον & Καινοτόμες δράσεις στον Bιοτουρισμό – Δήμος Ιεράπετρας, Πρόγραμμα: Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις, Άξονας: A2. Προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος, / A.2.7. Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την καινοτόμο διαχείριση περιοχών του εξωαστικού χώρου που παρουσιάζουν ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, Μέτρο: Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες, Υπομέτρο: Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κατάρτισης του ευρύτερου κοινού ή/και ειδικών ομάδων πληθυσμού, Προϋπολογισμός: 50.000 ευρώ, Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο, Δικαιούχος: Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής, Συνεργαζόμενος φορέας: Ν.Π.Δ.Δ. «Περιβάλλον» του Δήμου Ιεράπετρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ