Βαρομετρικά χαμηλά …. βροχομετρικά υψηλά για την Ιεραπετρα! (Ηχητικό)

Συνέντευξη παραχώρησε στον Planet 90,6 ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης

4.000.000 κυβικά μέτρα νερού στον ταμιευτήρα του Φράγμα Μπραμιανών. Άνοιξαν οι πηγές στα ορεινά της Ιεράπετρας. Με μία ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη για τη συγκέντρωση του νερού στην Κρήτη

«έφυγε» ο Ιανουάριος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχει μπει στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών από τους Μύθους, την Καλαμαύκα και τον ποταμό «Κόρακα» μια μεγάλη ποσότητα νερού, που μαζί με το νερό των πηγών της Μαλαύρας και τα 1.100.000 κυβικά που είχε ο ταμιευτήρας στις αρχές του Δεκέμβρη, σήμερα ξεπερνά τα 4.000.000 κυβικά, και αγωγιμότητα 1500-1600. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού κ. Μανόλη Παπαδάκη αυτό δε σημαίνει ότι λύσαμε το πρόβλημα της επάρκειας του νερού.

Ποιο συγκεκριμένα, στις 31 Ιανουαρίου στα ορεινά, δυτικά, βόρεια και ανατολικά της Ιεράπετρας, οι βροχοπτώσεις που καταγράφονται κατά τους δυο πρώτους μήνες του χειμώνα, ξεπερνούν τα 700 χιλιοστά, ενώ στον κάμπο της Ιεράπετρας στη νότια παραλιακή ζώνη οι βροχοπτώσεις από τον περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 350 χιλιοστά. Με τα έργα που περιμένουμε να κατασκευαστούν σύντομα και με μια καλή διαχείριση από τον ΤΟΕΒ θα λύσουμε το αρδευτικό πρόβλημα της Ιεράπετρας για πολλά ακόμη χρόνια. Σε αυτό βοηθούν και οι ίδιοι οι αγρότες που φτιάχνουν ομβροδεξαμενές και αποταμιεύουν το νερό της βροχής, με το οποίο ποτίζουν τις ευαίσθητες καλλιέργειες των κηπευτικών υπό κάλυψη. Από φέτος φαίνεται καθαρά ότι, με το να ποτίζουν τα θερμοκήπια με βρόχινο νερό, έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση του νερού από τον ταμιευτήρα των Μπραμιανών, με αποτέλεσμα οι αγρότες να εξοικονομούν χρήματα από τη μείωση του κόστους της άρδευσης, πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης. Ο ταμιευτήρας έφτασε τα 4.000.000  κυβικά μέτρα, ενώ την ίδια ημέρα πριν από ένα χρόνο (31 Ιανουαρίου 2018), ο ταμιευτήρας είχε σχεδόν, 2.000.000 κυβικά νερού λιγότερα.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδάκης, σημαντική ήταν η εισφορά νερού από τους Μύθους, την Καλαμαύκα και τον ποταμό «Κόρακα». Ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικός αρωγός στο φράγμα είναι να δημοπρατηθεί η νέα προσαγωγός διώρυγα του Μύρτου που θα αντικαταστήσει την παλιά με την οποία θα μπουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Υπενθυμίζεται πως η συνολική χωρητικότητα του φράγματος Μπραμιανών είναι τα 16 εκατομμύρια κυβικών νερού, με τους ιθύνοντες να ευελπιστούν πως μέχρι το Πάσχα – και εφόσον έχουμε συνετή χρήση του νερού – η πληρότητα του φράγματος θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και δη, ενδέχεται, να έχει 10.000.000 κυβικά νερού, ευχόμαστε να γεμίσει.

Ο ίδιος αναφέρει «Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε για καλά αποτελέσματα τον Φεβρουάριο & τον Μάρτιο»

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Μανόλης Παπαδάκης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ