«Βάζουμε τέλος στην άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών» το μήνυμα από την Ενημερωτική Εκδήλωση στην Ιεράπετρα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ιεράπετρας, η Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», την Πέμπτη, 11/2/2016, στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη».

Η Εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας, την Επιτροπή Υγείας και το Γραφείο Πρόληψης & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπό την Αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κος Αντώνης Πετράς, Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας και Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων  ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, οι Αντιδήμαρχοι, κ. Μανώλης Φραγκούλης και κ. Αργύρης Πανταζής, ο πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών, κ. Ηλείας Νταραράς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού, κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος και ο Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αχιλλέας Γκίκας, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, ο οποίος μάλιστα  συμμετείχε και  κατά τη συζήτηση με το κοινό.

Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο κ. Εμμανουήλ Μπαρμπουνάκης, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κρήτης, ΠΑΓΝ Ηρακλείου Κρήτης. Ο κ. Μπαρμπουνάκης, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικά είναι τα αντιβιοτικά για την υγεία, καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια, αλλά και στο πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς αυτή οδηγεί σε ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα όταν υπάρχει ανάγκη χρήσης του να μην είναι πλέον δραστικά. Παρουσίασε, μάλιστα, παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες πολύ συχνά καταναλώνονται αντιβιοτικά ενώ δεν χρειάζεται, αφού στο 90% των περιπτώσεων το κρυολόγημα οφείλεται σε  ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

Χαρακτηριστικά παρουσίασε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων και των ιών και το πώς μπορούμε να διακρίνουμε πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό και πότε όχι, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό, ενώ αναφέρθηκε  στην πρωτιά της Ελλάδας σε επίπεδο  Ευρώπης στην κατανάλωση αντιβιοτικών και στην αντίστοιχη πρωτιά στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μπαρμπουνάκης αναφέρθηκε στην πρόληψη των λοιμώξεων στους ενήλικες με σωστή χρήση των εμβολίων, όπως παράδειγμα της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου πάντα στο πλαίσιο της καθοδήγησης του γιατρού.

Ακολούθησε συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η μεγάλη αλήθεια ότι μειώνοντας την άσκοπη κατανάλωση των αντιβιοτικών, τα ανθεκτικά μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά.

Η ενημερωτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  το μήνυμα ότι είναι ευθύνη όλων  να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους και την δέσμευση της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας να ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες για θέματα υγείας ενημερωτικές συναντήσεις.

Γραφείο Τύπου
Δήμου Ιεράπετρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ