Σημαντικό βήμα στην δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου η επίσκεψη Ντε Πάολι και Δαμιανάκη στην Ιεράπετρα

Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Γ. Κουδουμογιαννάκης

Στο πλαίσιο του συντονισμού προσπαθειών για την δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ιεράπετρα, εντάχθηκε η σημαντική ομιλία και παρουσίαση με φωτογραφικό υλικό των αγαλμάτων της Ιεράπετρας που σήμερα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βενετίας. Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016 στις 8 το βράδυ, με ομιλήτρια  την Δόκτορα Μαρτσέλλα Ντε Πάολι, κύρια επιστημονική ερευνήτρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Βενετίας, την Δρ. Χρύσα Δαμιανάκη, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης  του Πανεπιστημίου του Σαλέντο (Ιταλίας), συνεπικουρούμενη από τον σύζυγο της Άγγελο Ρομάνο.

arxaia-ekdilosi-2

Στην κατάμεστη από πλήθος κόσμου αίθουσα, που έδειξε το ενδιαφέρον του για την σημαντική εκδήλωση και για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τους ξενιτεμένους θησαυρούς της πόλης που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βενετίας, παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Μανόλης Φραγκούλης, και κ. Αντώνης Πετράς, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενωμένη Ιεράπετρα» κ. Ελένη Βλάσση, οι πρώην Δήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μαστοράκης και κ. Σήφης Αναστασάκης, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Μάνος Μαρκόπουλος, πάρεδροι τοπικών κοινοτήτων, ο  καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ποιητής κ. Μανόλης Πρατικάκης,  η Πρόεδρος της Μορφωτικής Στέγης Ιεράπετρας κα Γεωργία Μετινίδου,  ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης, και ο κ. Σπύρος Ζαχαράκης τ. Προϊστάμενος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας.

arxaia-ekdilosi-6

Την εκδήλωση έκλεισε ο Γεραπετρίτης δεξιοτέχνης βιολάτορας Βαγγέλης Βαρδάκης με συνοδεία κιθάρας από τον Νίκο Μαστοράκη. Χόρεψαν μέλη της Χορευτικής Ομάδας Ιεράπετρας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ανάδειξης Αρχαιοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας. Χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη απεύθυνε ο Αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Φραγκούλης. Επίσης χαιρετισμό  απεύθυναν  (δια μέσου της Μαρτσέλλα Ντε Πάολι), η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βενετίας, Δρ. Annamaria Larese, και ο Διευθυντής του Δικτύου Μουσείων του νομού του Βένετο, Δρ. Daniele Ferrara. Τους καλεσμένους προσφώνησε ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Γιάννης Ροβυθάκης.

arxaia-ekdilosi-5

Απώτερος στόχος η δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου
Η Δρ. Δαμιανάκη τόνισε ότι απώτερος στόχος της όλης προσπάθειας που ξεκίνησε και συνέβαλε για αυτό η ίδια με την δημιουργία της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας και της παρουσίασης των αρχαίων αγαλμάτων της Ιεράπετρας και μια σειρά άλλων παρεμφερών εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, είναι η επαύξηση της ευαισθησίας της δημοτικής αρχής της Ιεράπετρας, αλλά και των πολιτιστικών φορέων (ειδικά της Περιφέρειας Κρήτης), για την δημιουργία ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ιεράπετρα, καθότι το παλιό μουσείο δεν είναι πλέον σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην προβάλλονται στην ίδια την πόλη οι πολιτιστικοί θησαυροί της, και να μην γίνεται γνωστή η σημαντική ιστορία που διαδραμάτισε κατά την ύστερη αρχαιότητα και τα ρωμαϊκά χρόνια.

arxaia-ekdilosi-7

Τόνισε ότι: «Η επικοινωνία με Μουσεία του εξωτερικού που στεγάζουν έργα τέχνης του Κρητικού πολιτισμού γενικά, θα μπορούσε να γίνει θεσμός, καλώντας (κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων), παράγοντες των Μουσείων εκείνων που θα ήταν διατεθειμένοι δωρεάν να μας προσφέρουν τις γνώσεις τους γύρω από τον πολιτισμό της Κρήτης, σχολιάζοντας τα έργα από την δική τους σκοπιά, και αντιπαραβάλλοντας τα με άλλα συναφή καλλιτεχνικά έργα των Μουσείων τους».

arxaia-ekdilosi-1

Κλείνοντας την εκδήλωση η κα Δαμιανάκη τόνισε: «Αυτού του είδους η εκλαΐκευση επιστημονικών γνώσεων μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην παιδεία όλων μας, ιδιαίτερα των νεότερων. Φρονώ λοιπόν ότι η παρούσα εκδήλωση στην Ιεράπετρα θα μπορούσε να διαδεχθεί του χρόνου η συμπατριώτισσα της Δρ. Crema, εξαιρετική ειδήμων των αρχαίων Κρητικών επιγραφών, που αποτέλεσαν το θέμα της διδακτορικής της διατριβής, μια επιπλέον επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος που ανέκαθεν έτρεφαν οι βενετοί για την Κρήτη. Ας ευχηθούμε προς ώρας, να ευοδωθεί – καθώς το αρμένισμα της Λυβικής Νηρηίδας-, η συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βενετίας, και να συνεχιστεί ακόμα και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, ώστε να έρθουν στο φως περισσότερες γνώσεις για τα έργα που κοσμούσαν κάποτε την θαλασσοφίλητη πόλη του Λιβυκού».

Επισκέψεις
Η κα Μαρτσέλλα Ντε Πάολι και η κα Χρύσα Δαμιανάκη είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν την Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας, τις ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο και το Ρωμαϊκό νεκροταφείο στα Βιγλιά συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Δήμου Ιεράπετρας κ. Γιάννη Ροβυθάκη και το μέλος και πολιτικό μηχανικό κ. Γιώργο Σωμαράκη.

Σημαντική θεωρείται από την επιτροπή η επίσκεψη των δύο προσωπικοτήτων για την δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου στην Ιεράπετρα. Κατά την διάρκεια της φιλοξενίας τους έγιναν πολλές συζητήσεις για την πορεία των βημάτων και τον συντονισμό δημιουργίας αρχαιολογικού μουσείου στην πόλη, μιας και οι δύο θα συμβάλουν σημαντικά στην όλη προσπάθεια μέσα από την γνώση και την εμπειρία τους.