Απαντήσεις από τον χειρούργο Πανίκο Καρατσή για τον καρκίνο του μαστού

Ο Γενικός Χειρουργός, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πανίκος Καρατσής με εξειδίκευση στην χειρουργική μαστού και χειρουργική ογκολογίας, μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Planet 90,6 FM για τον καρκίνο του μαστού και έδωσε πολλές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

Ο κ. Καρατσής μίλησε για το πώς δημιουργείται ο καρκίνος του μαστού, πώς μπορούμε να τον προλάβουμε, για την έγκαιρη διάγνωση, για αυτοεξέταση και την κλινική εξέταση, την μαστογραφία,  ποιά είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού,  πώς θα γίνει εκρίζωση της νόσου από τον οργανισμό,  τι είναι η ογκοπλαστική χειρουργική στην αντιμετώπιση του και πολλά άλλα ζητήματα γύρω από τον καρκίνο.

Ο κ. Καρατσής στάθηκε στην πρόληψη του καρκίνου, στο φαινόμενο της κληρονομικότητας και στην έγκαιρη διάγνωση.

Στις μικρές ηλικίες, κάτω των 35 ετών, θα ήταν χρήσιμο η γυναίκα να αυτό-εξετάζει τους μαστούς της μία φορά το μήνα. Σημάδι καρκίνου μπορεί να είναι η ψηλάφηση ενός ανώδυνου όγκου ή σκληρίας στο μαστό που επιμένει και αυξάνεται σε μέγεθος, ένα τράβηγμα ή βαθούλωμα στο δέρμα, οίδημα (πρήξιμο) του μαστού ή αιματηρό έκκριμα που βγαίνει από τη θηλή.

Στην ηλικία μεταξύ 35 και 40 ετών θα πρέπει να υποβάλλεται σε κλινική εξέταση των μαστών κάθε δύο χρόνια και να κάνει το πρώτο της έλεγχο με μαστογραφία. Από την ηλικία των 40 ετών, θα πρέπει να υποβάλλεται συστηματικά σε μαστογραφία και κλινική εξέταση των μαστών από εξειδικευμένο ιατρό, μία φορά το χρόνο.

Ο κ. Καρατσής ανέφερε ότι μία στις οκτώ γυναίκες υπάρχει ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού και ο κίνδυνος αυξάνει όσο αυξάνει η ηλικία της γυναίκας. Επίσης μίλησε για τον μικρό κίνδυνο που υπάρχει  ο άνδρας να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον κ. Πανίκο Καρατσή και οι απαντήσεις που δίνει σε μια σειρά ερωτημάτων.

panikos-karatsis-iatrio

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ