Ανομβρία για 4η συνεχόμενη χρονιά, «κινδυνεύει» ο κάμπος της Ιεράπετρας από τη λειψυδρία (Ηχητικό)

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης στον Planet 90,6 1,2 εκατομμύρια κ.μ. νερού στο Φράγμα Μπραμιανών - 2.000 η αγωγιμότητα 

Η Ιεράπετρα, μέχρι τώρα Νοέμβρη μήνα διανύει την μεγαλύτερη ξηρασία της τελευταίας 20ετίας, προσπαθώντας να εξασφαλίσει 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που χρειάζεται το χρόνο ο ΤΟΕΒ, για να εξασφαλίσει τις ανάγκες άρδευσης των παραγωγών κηπευτικών & ελαιολάδου. Το καλό είναι ότι έχουν ενεργοποιηθεί οι εφεδρείες νερού που υπάρχουν στους υπόγειους υδροφορείς με τις 2 γεωτρήσεις έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας για να μην κινδυνέψει η αγροτική παραγωγή. Αν υπολογίσουμε ότι αυτές οι δυο γεωτρήσεις έχουν τη δυνατότητα να δώσουν το χρόνο στην άρδευση της Ιεράπετρας περισσότερα από 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα άριστης ποιότητας νερού, τότε υπάρχει «ελπίδα». Οι αποθηκευμένες ποσότητες αρδευτικού νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών αρκούν μέχρι τον Δεκέμβριο. Τι θα γίνει όμως με το ερχόμενο έτος του 2019 εάν δεν είναι βροχερό όπως και το προηγούμενο; Εάν δεν έχουμε ικανοποιητικές βροχοπτώσεις θα έχουμε έλλειψη νερού, ανέφερε στον Planet 90,6 ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης. Σε μια κανονική σε βροχοπτώσεις χρονιά, όσο περισσότερο βρόχινο νερό, μπαίνει στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών από τις προσαγωγούς Μύρτου και Καλαμαύκας, καθώς και από τα ρέματα που βρίσκονται βόρεια και ανατολικά του έργου, τόσο ποιοτικότερο αρδευτικό νερό φτάνει στους παραγωγούς, για να μπορέσουν να παραγάγουν καλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα Συμπεράσματα της ημερίδας του ΤΟΕΒ Αφαλάτωση με ΑΠΕ σε νησιά Προοπτικές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Κρήτη – Ούτε ευχή ούτε κατάρα η αφαλάτωση στην Ιεράπετρα.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Μανόλης Παπαδάκης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ