Αντίστροφη μέτρηση στους 5ους Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος στο Καβούσι Ιεράπετρας (Ηχητικό)

Οι αγώνες πραγματοποιούνται στα αρχαία καλντερίμια του πανέμορφου ορεινού όγκου της περιοχής με το φαράγγι του Χαυγά και του Μέσωνα, κοντά στους αρχαίους οικισμούς «Αζοριά», «Βρόντος», «Πλάι του Κάστρου», στο Ιερό Άλσος Καβουσίου με την αρχαία μινωική ελιά, στο δάσος της Θρυπτής τους αγροτικούς οικισμούς του ορεινού όγκου της θρυπτής (Τσαμάντη, Δρακαλευρι, Θρυπτή), το πευκοδάσος της Θρυπτής, και θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την απέραντη θέα του κόλπου του Μεραμπέλλου, ανέφερε o αθλητής μεγάλων αποστάσεων κ. Νίκος Φερετζάκης τον Planet 90,6.

Μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή φέτος λόγω του νέου αγώνα των 10 χιλιομέτρων. Έκπληξη αποτελεί η μεγάλη συμμετοχή γυναικών. Μέχρι στιγμής δηλώσεις συμμετοχής υπάρχουν από πολλές περιοχές της Κρήτης, και υπάρχουν αρκετές συμμετοχές αθλητών από την λοιπή Ελλάδα. Σημαντική είναι η στήριξη που παρέχουν εθελοντικές ομάδες για την τέλεση των αγώνων. Για την ασφάλεια των αγώνων συνεργάζονται η  Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης με τον υπεύθυνο  του παραρτήματος Ιεράπετρας κ. Αντώνη Λιόκαλο, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ιεράπετρας με υπεύθυνο τον κ. Νίκο Νεστοράκη, η  ομάδα Εθελοντών Διασωστών Κρήτης με υπεύθυνο της ομάδας Ιεράπετρας κ. Νίκο Παπαδάκη και μονάδα του ΕΚΑΒ Κρήτης.

Σημαντική οικονομική στήριξη στους αγώνες παρέχουν επιχειρήσεις και καταστήματα της ευρύτερης περιοχής. Ο καθαρισμός των μονοπατιών έχει ολοκληρωθεί καθώς και η σήμανση τους. Για τους αγώνες έχουν σχεδιαστεί να στηθούν έξι σταθμοί τροφοδοσίας για τον αγώνα των 21,1 χλμ και δύο σταθμοί τροφοδοσίας για τον αγώνα των 10 χλμ. πλήρως εξοπλισμένοι με νερό, ενεργειακά τζελ, ισοτονικά. σνακ κλπ. Οι αγώνες διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καβουσίου σε συνεργασία με τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης.

Τρέχουν ανάμεσα σε ορεινά τοπία φαράγγια και δάση με ένα πανέμορφο το τοπίο

Το Καβούσι είναι το αρχαιότερο χωριό της Κρήτης με διαρκή και αδιάλειπτη κατοίκηση 7.000 χρόνων! Χτισμένο στους πρόποδες του σημαντικού ορεινού όγκου της «Θρυπτής», σε υψόμετρο 120 μέτρων, δεσπόζει στο κέντρο του νομού Λασιθίου. Οι αθλητές που θα τρέξουν θα έχουν την δυνατότητα να δουν την Αρχαία Μινωική Ελιά Καβουσίου (5.000 χρόνων) στο Ιερό Άλσος της περιοχής.

Οι αγώνες που έχουν σχεδιαστεί είναι για όλους

  1. Ημιμαραθώνιος αγώνας ορεινού τρεξίματος 21,1 χλμ θετικής – αρνητικής υψομετρικής ± 1300 μ.
  2. Αγώνας ορεινού τρεξίματος 10 χλμ θετικής – αρνητικής υψομετρικής ± 550 μ.
  3. Δρόμος Αρχαίας Ελιάς 2,5 χλμ. για μαθητές Γυμνασίου.
  4. Αγώνας 500 μ. για μαθητές δημοτικού.

Οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτές μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου 2017.

Σήμανση και ασφάλεια

Η σηματοδότηση της διαδρομής, έχει γίνει με οικολογικά σπρέι πορτοκαλί χρώματος, το οποίο απομακρύνεται με την πάροδο του χρόνου και οι πλαστικές πινακίδες σήμανσης και οι κορδέλες που θα χρησιμοποιηθούν, θα αφαιρεθούν μετά το τέλος του αγώνα. Ο κάθε συμμετέχον οφείλει να ακολουθεί τα παραπάνω σήματα και να αγνοεί τυχόν ξένα προς τον αγώνα, έτσι ώστε να είναι πάντα εντός διαδρομής.                                                               Υποστήριξη θα υπάρχει κατά την διάρκεια του αγώνα με 6 έξι κύριους πλήρως εξοπλισμένους σταθμούς τροφοδοσίας, για τον αγώνα των 21 χλμ και 2 σταθμούς για τον αγώνα των 10 χλμ. Σε κάθε σταθμό θα υπάρχει εθελοντής Σαμαρείτης για τις πρώτες βοήθειες. Ο πρώτος σταθμός τροφοδοσίας στον Αζοριά, θα είναι κοινός και για τους δύο αγώνες. Ασύρματη τηλεπικοινωνιακή κάλυψη θα υπάρχει με την βοήθεια των Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης σε κάθε σημείο της διαδρομής, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για την εξέλιξη του αγώνα και την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια κατά την πραγματοποίηση του. Άνθρωποι του Σώματος Σαμαρειτών Ιεράπετρας θα βρίσκονται σε επιλεγμένα σημεία της διαδρομής για να προσφέρουν οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια κατά την διάρκεια του αγώνα.

Μετάβαση

Για την μεταφορά των αθλητών θα υπάρχει λεωφορείο από Ηράκλειο προς Καβούσι και αντίστροφα. Μετά το τέλος των αγώνων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου, θα προσφέρει το παραδοσιακό γεύμα σε κάθε συμμετέχοντα. «Ευχαριστούμε τους εθελοντές μας, που είναι πάντα κοντά μας σε κάθε αγώνα, την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης, τον Ερυθρό Σταυρό και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Ιεράπετρας, καθώς και τους Εθελοντές Διασώστες Ιεράπετρας Κρήτης», αναφέρει ο κ. Νίκος Φερετζάκης.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί.