Άνοιξε η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις «Ανάσα» για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες (Ηχητικό)

«Ανάσα» σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες θα δώσει η ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις για την οποία η πλατφόρμα άνοιξε χθες Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018 . Ο Γιάννης Γουλιδάκης παρουσιάζει στον Planet 90,6 τα στοιχεία ένταξης, τα προβλήματα που πιθανόν προκύπτουν, δίνει χρήσιμες διευκρινίσεις, και τονίζει ότι η ένταξη στην ρύθμιση είναι γραφειοκρατική και δαπανηρή. Άνοιξε από χτες αλλά μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον τ. ΟΑΕΕ σήμερα ΕΦΚΑ η εφαρμογή για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες των ασφαλισμένων, δηλαδή για τους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, φαρμακοποιούς, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων θα ανοίξει στις 19 Μαρτίου και για τους ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ στις 2 Απριλίου, επειδή για τις κατηγορίες αυτές των ασφαλισμένων -πλην του τ. ΟΑΕΕ- έχει δοθεί παράταση εξόφλησης των εισφορών του 2016. Ωστόσο ακόμα και σήμερα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να εισέλθει κανείς στη σχετική πλατφόρμα όπως αναφέρει με δηλώσεις του στον Planet 90,6 ο Οικονομολόγος και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Γουλιδάκης, και προσθέτει ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για την όλη γραφειοκρατία και τα πολλά δικαιολογητικά που απαιτούνται, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να ενταχθεί στη ρύθμιση. Ορισμένες από τις προϋποθέσεις όπως το να υπάρχει κερδοφορία στην επιχείρηση το έτος 2016 ή τα δυο προηγούμενα από αυτό έτη, δηλ. 2015 & 2014 είναι παράγοντες που θα αφήσουν εκτός πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες. Να τονίσουμε ότι η ρύθμιση είναι για χρέη έως 50.000 ευρώ, αφορά χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κι αρχιτέκτονες, δημοσιογράφους, οικονομολόγους και λογιστές, που ως φυσικά πρόσωπα (χωρίς πτωχευτική ικανότητα) έχουν εισόδημα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Έτσι, είναι διαθέσιμη από την Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) για την υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις από οφειλέτες- ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού και σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης με αριθ. οικ. 62134/4100 (ΦΕΚ Β΄4640/29-12-2017).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αίτηση υποβάλλεται μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/), στην εφαρμογή για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, που υπενθυμίζεται ότι λειτουργεί από τις 3 Αυγούστου 2018 για τις επιχειρήσεις και όσους έχουν πτωχευτική ικανότητα.

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

Προϋπόθεση είναι να έχουν κάνει έναρξη εργασιών, να έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, οι οφειλές προς τους ΦΚΑ να μην ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ, να έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016 και, τέλος, να πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 3 του Ν. 4469/2017.

Λόγω της παράτασης που έχει δοθεί για την εξόφληση μέχρι 28/2/2018 ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016 και για την ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών, η πλατφόρμα θα «ανοίξει» στις 19 Μαρτίου 2018 για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ και τον Μάιο για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ.

goulidakis

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ